"İbadetler sadece Ramazan ayına mahsus olmamalı”

"İbadetler sadece Ramazan ayına mahsus olmamalı”

Rahmet ve bereket ayı olan Ramazan'ın son teravihi kılındı. Ramazan ayının bitimine üzülen cami müdavimleri, ibadetlerin tüm yıl yapılması gerektiğini belirttiler.

On bir ayın sultanı Ramazan ayının son teravihi dün akşam kılındı. Ramazan ayını idrak eden cami cemaati, bu ayda yapılan ibadetlerin daha sonrada devam etmesi gerektiğini ve ibadetlerin sadece bu aya mahsus olmadığını söylediler.  

Ramazan ayının bitimine üzüldüğünü belirten Mehmet Kızıl, oruç tutmak için irade gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Bir yandan üzülüyorum orucun bitmesine. Keşke daha uzun olsaydı. İlk haftalar oruç hiç belli değildi. Son günlerde de havalar güzeldi. Son zamanlarda daha duygulu oluyoruz. İnsan en başta 'oruç tutamam' diyor. Ama insan beyninde işi halletse oruç daha da kolaylaşıyor."

Ramazan ayı boyunca namaz kılındığını ve Kur’an okunduğunu anımsatan Kızıl, Ramazan ayının bitimiyle beraber gençlerin ibadetlerinde bir aksama olduğunu anımsatarak; “Biz gençler hep öyle yapıyoruz. Oruçlu iken insanın işi yoktur. Başka şeyle uğraşamıyoruz. ‘Namaz kılayım, boş durmayayım’ diyoruz. Oruçtan sonra insanın enerjisi oluyor, nefiste eklenince namazı kılmamayı alışkanlık yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.   

“Gençlerimiz Ramazan'ı layıkıyla değerlendiremedi”

Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını belirten cami müdavimlerinden Eyüp Tek, gençlerin Ramazan ayını hakkıyla idrak edemediğini belirtti. Gençlerin oruç tutmalarını bölgenin yapısıyla bağdaştıramadığını belirten Tek, “Gençlerimiz maalesef biraz nefislerine göre davrandılar. Bu da bölgemize layık değildi. İnşallah sonraki Ramazanlarda gençlerimiz hidayete gelir de oruçlarını tutarlar. Allah bizleri de onları da af ve mağfiret etsin. İnşallah Allah nasip eder de gelecek sene gençlerimiz oruç tutar. Orucun feyz ve bereketinden faydalanırlar. Bu bölgenin sıkıntılarının ve kanın durmasını, gençlerin tekrar hidayete gelmelerini Allah’tan niyaz ediyorum.” dedi.

Gençler arasında namaz kılmamanın çok yaygın olduğunu hatırlatan Tek, “Namaz olmayınca Müslümanlıkta olmaz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim âlimlerimiz, 'namazını terk eden dinini terk etmiştir' demiştir. Namaz terk edilecek bir şey değildir. Namaz olmayınca Müslümanlıkta olmaz. Namaz dinin temelidir. Allah kılmayanlara nasip etsin.”

“Ehli iman bu ayı ibadetle değerlendirdi”

Ramazan ayının rahmet, bereket ve mağfiret ayı olduğunu belirten TOKİ Cami İmam Hatibi Recep Yüksel Hoca, Ramazan ayının bitiminin hüznünü yaşadıklarını belirtti. Ramazan ayının ibadetle geçirildiğini anımsatan Recep Hoca,  “Bu ayda müminler manevi bir hava elde ettiler. Camiye, namaza, teravihe koştular. Ramazan ayı Kur’an ayıdır, Kur’an’ın nazil olduğu aydır. Ehli iman bunun şuurunda olarak bol bol Kur’an okuyarak, mukabeleye iştirak ederek bu ayı değerlendirdi. Rabbim inşallah namazlarımızı, oruçlarımızı teravihlerimizi kabul etsin. Bu ay genç, ihtiyar, kadın ve çocuk demeden herkes camiye koştu, ibadete başladı. Allah’u Teâlâ inşallah bu Ramazan ayındaki şevki Ramazandan sonra da cümlemize nasip etsin.” dedi.

“Camiden ve Ramazan’dan mahrum kişiler var”

Müslümanların Ramazan ayını ibadetle geçirmelerine rağmen kimi insanların Ramazan ayından mahrum kaldıklarını belirten Recep Hoca, Ehli iman namaza, ibadete koşarken, orucunu düzenli tutarken ne yazık ki bu esnada namazdan Kur’an’dan, camiden mahrum olan kişiler var. Maalesef bunların kimliğinde ‘Müslüman’ yazıyor. Rabbim onlara da bu manevi havayı teneffüs etmeyi nasip etsin. Kıldığımız namazları, tutuğumuz oruçları, tilavet ettiğimiz Kur’anlar hürmetine Rabbim memleketimize huzur ve saadet versin. Bolluk, beraberlik, birlik versin. Memleketimiz ve İslam âlemi üzenine oyun oynanıyor. Rabbim inşallah bu oyunları bertaraf ve akim kılsın. Ehli imana birlik ve beraberlik nasip etsin, iman şuuru nasip etsin. Resulullah’a ümmet etsin.” diyerek Müslümanlara duada bulundu.

Ramazan ayında yapılan ibadetlerin daha sonrada devam etmesi gerektiğinin altını çizen Recep Hoca, “Rabbim İnşallah Ramazandan sonra da bu şevki ve gayreti devam etmeyi nasip etsin. İbadetin makbulü azda olsa devamlı olanıdır. Bu ibadetlerin devamını inşallah Cenabı Allah bize nasip eder.” şeklinde konuştu.

Ramazan ayının Kur’an okuma, oruç ve ibadetle geçtiğini belirten Nezir Çelik ise Ramazan ayından memnun kaldıklarını belirtti. Allah’u Teala’nın kendilerine Ramazan fırsatını verdiğini belirten Çelik, ibadetlerin Ramazan ayından sonra da devam etmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu, “Allah’u Teâlâ bize fırsat verdi. Çok şükür Allah’a hamd ederiz ki Müslümanız. Başarılı olduk. İstiyorum ki oruçtan sonra yine insanlarımız ibadet etsin. Herkes camiye gelsin. Dürüst, sağlam olsun. İnsanca birbirini kardeş gibi yaşasın. Birbirini sevsin.” ifadelerini kullandı. (İLKHA) 










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.