İçişleri Bakanlığından Elazığ depremi sonrası yapılan yardımlarına ilişkin açıklama

İçişleri Bakanlığından Elazığ depremi sonrası yapılan yardımlarına ilişkin açıklama

​İçişleri Bakanlığı, Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen depremin ardından yapılan yardımlar ve çalışmalar hakkında açıklama yaptı.

Bakanlığın resmi internet sayfasından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "24 Ocak'taki 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depremin ardından 4 ve üzeri büyüklükte 24 olmak üzere toplam 2 bin 795 artçı sarsıntı meydana geldi.

Enkazdan 45 kişinin sağ kurtarıldığı depremde, 41 kişi hayatını kaybetti. Depremde yaralanan bin 631 kişi hastaneye başvurdu, bunlardan  bin 619'unun tedavisi tamamlanırken 12 kişinin tedavisi sürdürülüyor.

Depremin hemen ardından AFAD, Jandarma, UMKE, İtfaiye teşkilatlarından ve sivil kuruluşlardan toplam 7 bin 245 personel çalışmalara katıldı.

Deprem bölgesinde 28 noktada Afet Koordinasyon Merkezi İrtibat Ofisleri kuruldu, çeşitli özelliklerde 310 araç, 5 mobil koordinasyon tırı, 24 arama-kurtarma köpeği ve tedbir amacıyla baraj yakınlarına dalgıç ekipleri sevk edildi.

Ayrıca, Kızılay, AKUT, İHH gibi sivil toplum kuruluşlarından 122 araç da çalışmalara katıldı."

Hasar tespit çalışmaları çalışmalarıyla ilgili de bilgi verilen açıklamada, "Ekiplerin bölgeye hemen ulaşması için İstanbul, Ankara, Konya ve Elazığ'dan 12 uçak ile arama-kurtarma, sağlık, hasar tespit ve insani yardım ekipleri bölgeye sevk edildi.

Hasar tespit, enkaz kaldırma ve altyapı çalışmalarını yürütmek üzere binden fazla teknik personel, 2 karavan, 2 mobil hasar tespit laboratuvar aracı ile 2 arazi aracı bölgeye gönderildi.

Elazığ Merkez ve köyleri ile Sivrice, Maden ilçelerinde bulunan toplam 61 bin 152 bina ve bu binalardaki 202 bin 765 bağımsız bölümde yapılan hasar tespit çalışmalarının sonucunda 263 yıkık, 7 bin 698 ağır hasarlı, 558 acil yıktırılacak bin 540 orta hasarlı, 15 bin 671 az hasarlı, 25 bin 851 binanın ise hasarsız olduğu belirlendi.

Elazığ genelinde yıkık, ağır, acil yıkılacak ve orta hasarlı binalarda bulunan bağımsız bölüm sayısının 33 bin 688 olduğu tespit edilirken şu ana kadar 417 binanın yıkım işlemi tamamlandı.

Malatya'nın Doğanyol, Pötürge, Battalgazi, Yeşilyurt ve Kale ilçelerinde bulunan toplam 14 bin 304 bina ve bu binalardaki 71 bin 482 bağımsız bölümde yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda 370 yıkık 2 bin 794 ağır hasarlı, 262 acil yıktırılacak, 621 orta hasarlı, 3.75 az hasarlı bina olduğu, 7 bin 182 binanın ise hasarsız durumda olduğu tespit edildi.

Malatya genelinde yıkık, ağır, acil yıkılacak ve orta hasarlı binalarda bulunan bağımsız bölüm sayısının 9 bin 461 olduğu tespit edilirken şu ana kadar 187 binanın yıkımı gerçekleşti.

Yıkık durumda olan ya da yıkılması gereken binaların yıkım ve enkaz kaldırma faaliyetleri ilgili kurumlar tarafından koordineli şekilde yürütülüyor."

Barınma hizmetleri

Açıklamanın devamında, "Deprem sonrasında Elazığ'da okul binaları, kamu misafirhaneleri ve spor tesisleri başta olmak üzere toplu çadır alanları da dahil 132 barınma alanı depremden etkilenen vatandaşların kullanımına sunuldu.

Toplu çadır alanlarında 3.846 çadır kuruldu, bireysel olarak 19 bin 409 çadır dağıtıldı. 775'i okul ve kamu misafirhanelerinde olmak üzere barınma alanlarında halen 12 bin 618 vatandaş bulunuyor.

Malatya'da ise 5 bin 948 çadır bireysel olarak dağıtılıp kuruldu.

Elazığ Harput Kız Öğrenci Yurdunda meydana gelen hasar nedeniyle yurtta kalan öğrenciler spor salonlarına yerleştirildi.

Adıyaman E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumundaki hükümlü ve tutukluların Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'daki cezaevlerine nakil işlemleri tamamlandı." İfadeleri kullanıldı.

Konteyner çalışmaları

Geçici barınmayla ilgili açıklamada, "Elazığ'a 5 bin 851 konteynerin sevki kararlaştırıldı, bunların 4 bin 790'ının Sivrice ilçesinde 6 ayrı bölgede kurulmakta olan geçici barınma alanlarına yerleştirilmesi planlandı.

Elazığ'da bin 995 yaşam konteyneri, 102 umumi tuvalet konteyneri, 43 duş konteyneri ve 77 ofis konteynerinin yerleştirme çalışmaları tamamlandı.

Malatya'da ise Pötürge, Doğanyol, Battalgazi ve Kale ilçelerinde kurulması planlanan 6 ayrı geçici barınma alanına toplam 700 tek katlı konteynerin yerleştirilmesi planlandı. Geçici barınma alanları bu ayın sonuna kadar kurulmaları tamamlanarak teslim edilecek, bir geçici barınma alanı ise mart ayında kurulacak.

Barınma alanlarında mescit, basketbol sahası, okuma salonları, millet kıraathanesi, çocuk oyun alanları, market, su deposu idari yönetim birimleri yer alacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hasar tespit çalışmaları tamamlanmış afetzede listeleri askıya çıkarıldı. Kalıcı konutlar için ihaleye çıkıldı, 2021 yılının nisan ayında teslim edilmesi planlandı." denildi.

Yardım ve dağıtım faaliyetleri

"Şu ana kadar Elazığ'a TIR, kamyon, kamyonet ile pikaplardan oluşan bin 491 araç, Malatya'ya ise 198 TIR ve 15 kargo aracı yardım sevkiyatı yaptı." denilen açıklamada, "Kızılay, belediye ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca Elazığ'da 65 bin kapasiteli sıcak yemek verecek 125 nokta oluşturuldu. Halen 53.920 vatandaşa 3 öğün sıcak yemek hizmeti veriliyor. Malatya'da ise Kızılay, Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarınca 6 bin kişilik 3 öğün sıcak yemek hizmeti veriliyor." ifadelerine yer verildi.

Nakdi yardımlar

Şu ana kadar 102 milyon lira ödenek verildiği belirtilen açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı tarafından Elazığ'a 57 milyon lira, Malatya'ya 45 milyon lira toplamda 102 milyon lira ödenek gönderildi.

İnsani Yardım Kampanyası düzenlenmesine dair Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilen AFAD Başkanlığınca bugüne kadar SMS'ler dahil olmak üzere toplam 102 milyon 565 bin 661 lira, Kızılay tarafından 47 milyon 767 bin lira nakdi yardım toplandı.

Elazığ ve Malatya'da AFAD tarafından kiracı ve ev sahibi yardımı olarak 3 bin 817 kişiye 26 milyon 524 bin 200 lira, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından ise 8 milyon 625 bin 500 lira olmak üzere toplam 35 milyon 150 bin lira nakdi yardım hak sahiplerine ulaştırıldı."

Okul yardımları

Açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verildi:

"Elazığ'da 14'ü ağır hasarlı, 24'ü orta hasarlı olmak üzere toplam 38 okul, Malatya'da ise 13'ü ağır hasarlı, 23'ü orta hasarlı olmak üzere 36 okul bulunuyor.

Toplam 74 hasarlı okulda eğitim gören 10.291 öğrenci başka okullarla ilişkilendirildi, ikinci dönem planlaması yapılarak okullar eğitim-öğretime hazır hale getirildi.

Hayırseverler tarafından şu ana kadar Elazığ'da 19, Malatya'da 6 olmak üzere 25 okul yapımı taahhüt edildi."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler