İftarın vazgeçilmezi lezzeti: Ramazan kahkesi

İftarın vazgeçilmezi lezzeti: Ramazan kahkesi

Gaziantep’te sadece Ramazan boyunca üretilen “Ramazan kahkesi” iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Gastronomi kenti Gaziantep'e özgü lezzetlerden biri olan, kentte genellikle Ramazan ayında yapılan ve iftar ile sahur sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan “Ramazan kahkesi” ay boyunca her gün özellikle iftar saatinde tezgâhtaki yerini alıyor.

Yıllardır çocuklara oruç tutmayı sevdirmek amacıyla sadece Ramazan ayında yapılan bir tür simit olan “Ramazan Kahkesi” Gazianteplilerin iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmez lezzeti oldu.

Kentte halk arasında Halep Kahkesi olarak da bilinen “Ramazan Kahkesi” özel aroması, tokluk hissini artırması ve damakta bıraktığı lezzetten dolayı bu ay boyunca her gün tercih ediliyor.

On bir ayın sultanı Ramazan ayının simgelerinden olan “Ramazan kahkesi” neredeyse her iftarda ve sahurda tercih edilirken sokakların mis gibi koktuğu özel bir lezzet olarak sofralardaki yerini alıyor.

Her yıl yalnızca Ramazan ayında pişirilen “Ramazan kahkesi”nin tadına bakanlar, tekrar yiyebilmek için ise bir sonraki Ramazan ayını adeta iple çekiyor. Lezzetiyle damaklarda farklı bir tat bırakan “Ramazan kahkesi”, kentte yüzyıllardır süregelen bir lezzet olarak da biliniyor.

Meşakkatli yapım aşaması ile dikkat çeken “Ramazan kahkesi”ni kentteki ustaların yıllar önce Halepli ustalardan öğrendiği belirtiliyor. Aradan geçen zamanda da yöresel lezzetlerle harmanlanan kahke; un, şeker, sıvı yağ ile özel mahlep baharatı karışımından yapılıyor.

Kentteki en eski simit üreticilerinden birinin yetkililerinden Ömer Faruk Aksu, İLKHA muhabirine, 1957 yılından itibaren simit üretimi yaptıklarını söyledi.

Gaziantep'te “Ramazan kahkesi”nin Ramazan ayına has olduğu için sadece bu ayda yapıldığını ifade eden Aksu, Ramazan Kahkesi'nin, Gaziantep'e özel olduğunu belirtti.

Aksu, “Ramazan kahkesi”nin 7'den 77'ye herkesin severek iftar ve sahur sofralarında tükettiğini ve Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetlerinden olduğunu belirtti.

“Ramazan kahkesi”ne kendine has tadını veren lezzetin hamurunda mahlep kullanılması olduğunu bildiren Aksu, “İçerisinde un, su tuz, yağ, şeker ve mahlep var. Mahlep buğday gibi öğütülür ve toz haline gelir. Ondan sonra hamurun içerisine katarız. Mahlep ‘Ramazan kahkesi’ne aroma, reha ve koku verir. Zaten ‘Ramazan kahkesi’ bu yüzden çok sevilir, insanları cezbeden yönü zaten kokusudur.” şeklinde konuştu.

Aksu, “Ramazan kahkesi”nin geçmişinin Osmanlı dönemine dayandığını ve yıllardır kentte Ramazan ayında tüketilen bir lezzet olduğunu belirterek, “İnsanlar içerisinde mahlep olduğundan dolayı bu kahkeyi Ramazan ayında tercih ediyor. Daha çok oruçlu iken kokusu cezbedici olduğundan dolayı iftar ve sahur softalarında mutlaka yer alıyor. Sadece Gaziantep'e has bir lezzettir, diğer illerde ‘Ramazan kahkesi’nin bulamazsınız.” dedi.

Kentte 71 yıldır simit ve pasta üretimi yaptıklarını belirten Aksu, her yıl Ramazan ayında “Ramazan kahkesi”ne ciddi bir talebin olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ramazan ayının dışında da ‘Ramazan kahkesi’ isteniyor ama yapımı çok meşakkatli olduğundan dolayı Ramazan ayının dışında siparişleri almıyoruz. Sadece Ramazan ayında ‘Ramazan kahkesi’ yapıyoruz. Ramazan boyunca çok yoğun tempo ile üç vardiya çalışıyoruz. Yaklaşık 10 bin adet üretim yapıyoruz, bundan dolayı da çok yoğunluk oluyor. Çünkü ‘Ramazan kahkesi’ Gaziantep'te bir kültür olmuş. Yıllardır Ramazan ayında tercih ediliyor.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.