İhvan`ın tarihi direniş ve şehitlerle dolu

İhvan`ın tarihi direniş ve şehitlerle dolu

1920`li yıllarda kurulan İhvan`ın 80 yıllık tarihi tutuklamalar, işkenceler, sürgünler, suikastler, idamlarla dolu

Mısır`da 2011 yılında başlayan halk hareketi sonucu iktidara gelen Müslüman Kardeşler Cemaati`nin 1920`li yılların sonuna doğru İsmailiye`de temelleri atıldı. Cemaatin tarihi boyunca yaşadığı sıkıntılar, bir yıllık iktidarın sonunda darbe ile yönetimden uzaklaştırılmasından ibaret değil... İhvan`ın 80 yıllık tarihi tutuklamalar, işkenceler, sürgünler, suikastler, idamlarla dolu.

İşte, Müslüman Kardeşler`den idam edilenler...

Hasan El-Benna

Müslüman Kardeşler Cemaatinin kurucusudur. 1906 yılında Mahmudiye`de dünyaya geldi. Öğretmen okulundan mezun olduktan sonra Arapça öğretmeni olarak İsmailiye`de bir ilkokula atandı. İngiliz sömürüsünün olumsuz şartlarını yakından görerek İngiliz kampında çalışan altı kişiyle birlikte Müslüman Kardeşler Cemaati`ni kurdu. 1930 yılında Kahire`deki bir okula tayinini istedi.

Hayatı boyunca İngiliz ve Siyonist sömürgeye karşı ve Müslümanların İslam ilkeleri etrafında birliğini sağlamak için mücadele verdi. 1949 yılında bir suikast sonucu katledildi.

Yusuf Talat

1914 yılında İskendireye`de dünyaya geldi ve 1954 yılında idam idam edildi.

Üniversitede ziraat eğitimi almıştı. 1936 yılında Hasan El-Benna ile tanışmış ve bu tarihten itibaren hayatını İslam`ın tebliğine adamıştı. Müslüman Kardeşler sancağını taşıyanlardan oldu. Siyasi faaliyet gösterdiği yıllarda İhvan`ın mücadele alanının en sıcak gündemi Filistin idi. Yusuf Talat, Filistin`de savaş, Filistin halkına mali yardım ve silah yardımı gibi konularda büyük çaba gösterdi.

İskenderiyye`nin Menşiyye meydanında Nasır`a karşı girişilen suikastten İhvan sorumlu tutulmuştu. Bu yüzden cemaatin pek çok üyesi tutuklandı ve sürüldü. Yusuf Talat da Muhammed Fargali ve diğer dört kişiyle birlikte (Abdülkadir Udeh, Hindavi Duveyr, İb­rahim el-Tayyib ve Mahmud Abdüllatif)  tutuklandı ve 1954 yılı Aralık ayında idam edildi.

Muhammed Fargali

1907 yılında doğdu, 1954 yılında idam edildi. Filistin`de Siyonistlere karşı ve Kanal bölgesinde İngilizlere karşı savaştı. İngiliz sömürgesi başına 5 bin cüneyh ödül koymuştu.

İsmailiye`de vaaz ve nasihatle meşgul olmuş önemli bir alimdi. Davanın başından beri Hasan El-Benna ile birlikte mücadele vermiş ve onun yakın arkadaşı olmuştu. Hayatı boyunca İngiliz sömürgesi ve ardında bıraktığı kültürel sömürgeye karşı vaaz ve irşad vazifelerini yerine getirerek mücadele etmişti.

Abdülkadir Udeh

1954 yılında idam edilenlerin arasındadır.

Kahire`de Hukuk fakültesini 1930 yılında tamamlayan ilk başarılı öğrencilerin arasındaydı. İhvan`la ilgili davalarda hakimlik yapmış ve beraat kararları vermişti. 1951 yılında Cemaate katılmasına dair ısrar edilince görevinden istifa etti. Müslüman Kardeşler`in tebliğ faaliyetlerini yürütürken bir avukatlık bürosu açtı.

Mısır Anayasa komisyonunda görev yaptı ve özgürlükleri, İslam esaslarına dayalı anayasayı savundu.

Seyyid Kutup

Seyyid Kutub 1906 yılında dünyaya geldi. Orta ve lise tahsilini Ezher`de tamamladı. 1933 yılında Kahire Üniversitesinden mezun oldu. El-Benna`dan sonra cemaatin ikinci büyük öncüsü ve İslam düşüncesinin önemli isimlerinden idi. 1954 yılında tutuklanarak on yıl hapiste kaldı. 1964`te Irak Devlet Başkanı Abdüsselam Arif`in müdahalesi üzerine serbest bırakıldı. Ancak bir yıl sonra tekrar tutuklanarak 1966 yılında idam cezasına çarptırıldı.

Seyyid Kutup`la birlikte Yusuf Havvaş ve Abdülfatih İsmail de idam edilmişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler