İhvan'ın yeni lideri Mahmud İzzet kimdir?

İhvan'ın yeni lideri Mahmud İzzet kimdir?

Bedii'nin tutuklanmasıyla İhvan'ın yeni lideri olan Mahmud İzzet, cemaatin defalarca cezaevine girmiş isimlerinden birisi...

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın sekizinci mürşidi Muhammed Bedii'nin tutuklanmasının ardından Mahmud İzzet bu göreve getirildi.

Müslüman Kardeşler'in yeni mürşidi Mahmud İzzet, 13 Ağustos 1944 tarihinde Kahire'de dünyaya geldi. İrşad Bürosu üyesi olan İzzet, Zekazik Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim görevlisi. Evli ve 5 çocuk babası.

Müslüman Kardeşler ile 1953 yılında tanıştı. 1962 yılında tıp fakültesinde öğreci iken cemaatin saflarına katıldı. Ardından 1965 yılında fakültenin dördüncü sınıfındayken tutuklandı. 10 sene hapis cezasına çarptırıldı. Cezasını çekerek 1974 yılında hapisten çıktı. Hapisten çıktıktan sonra pes etmedi ve 1976'da fakülteyi bitirdi.

İzzet bir müddet Yemen'e giderek orada görev yaptıktan sonra İngiltere'ye doktora çalışması için gitti. 1985 yılında ülkesine döndü ve Zekazik Ünersitesi'nde doktorasını tamamladı.

1991 yılında "Selsebil Davası" olarak bilinen İhvan ile ilgili bir davadan tutuklandı ve 6 ay hapis yattı.

1995 yılında İhvan'ın Şura Meclisi seçimlerine katıldı. Bu nedenle tekrar tutuklanarak 5 yılda daha hapse mahkum edildi.
2000 yılında hapis süresini tamamlayarak özgürlüğüne kavuştu. 2008 yılında İsrail'in Gazze saldırısına karşı çıkan İzzet, yapılan gösterilere katıldığı gerekçesiyle tekrar tutuklandı ve serbest bırakıldı.

Mısır ve İngiltere'de özelliklede veba konusunda bilimsel çalışmalar yapmış ve makaleler yayınlamıştır. Cemaat içerisinde insan hakları ile ilgili girişimler ve öğrencilerle ilgili davet çalışmalarında bulundu. İslami Tıp Cemiyeti başkan yardımcılığı da yaptı.

1981 yılından beri Müslüman Kardeşler İrşad Bürosu üyeliği yapan Mahmud İzzet cemaat yönetiminde üçüncü şahıs olarak biliniyordu.

İkinci şahıs olan Hayrat el Şatır'ın da hapsedilmiş olması nedeniyle, 20 Ağustos 2013 tarihinde Müslüman Kardeşler Mürşid'i Muhammed Bedii'nin tutuklanması üzerine, dokuzuncu Mürşid olarak görevlendirildi.

Kendisinin Mısır dışında olduğu ve cemaati dışarıdan idare edeceği tahmin ediliyor.


Abdullah Aydoğan Kalabalık/ Dünya Bülteni

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.