İki ilçe çift yönlü tünel ile birbirine bağlanacak

İki ilçe çift yönlü tünel ile birbirine bağlanacak

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde, Ilısu Baraj gölü sahasında kalan Hasankeyf-Gercüş Karayolunun yerine yapılan yeni karayolunda, iki ilçe çift yönlü tünel ile birbirine bağlanacak.

Ilısu Baraj gölü altında kalacak olan Mezopotamya medeniyetlerinin başkenti, antik kent Hasankeyf'te tarih ve kültürel değerlerin Kültür Park Alanı’na naklinin ardından su altında kalacak karayolu için alternatif yol ve köprü çalışması yürütülüyor.

Yapılan çalışmalar kapsamında Suçeken (Şikefta) köyü Batı Raman Dağı eteklerinden itibaren yapımına başlanılan karayolu yaklaşık bir senedir tamamlanırken, Hasankeyf ile Gercüş arasındaki bağlantıyı sağlamak amacıyla Üçyol (Difnê) köyü mevkiinde çift yönlü bin 230 metre uzunluğunda tünel yapıldı.

Ekim ayında son işlemleriyle beraber tamamıyla bitirilmesi planlanan tünelin yapımı devam ederken, yapımı tamamlanmak üzere olan Türkiye’nin 4’üncü büyük köprüsü Hasankeyf Köprüsü ile bağlantısının sağlanmasıyla 37 kilometrelik yeni yol tamamlanmış olacak.

Son aşamaya gelen tünel hakkında bilgi veren Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, tünelin bitmesiyle Batman’ın ilk tünele kavuşacağını söyledi. 

Akdeniz, “Üç yol mevkiinde yapılan tünel, gerçekten çok önemlidir. Üç yol köyü girişinde insanlarımız çok kaza yaptı. Tamamlanmak üzere olan Hasankeyf Köprüsü tünele bağlanıp Gercüş istikametine gidilecektir. Karayolunun tamamlanmasıyla yol Gercüş, Midyat, Mardin, Irak ve Suriye istikametine gidecek. Çok önemli olan tünel 11 metre yüksekliğinde ve 11 metre genişliğinde, 600 metre uzunluğunda iki tane gidiş-gelişli tünel yapılmış. Bu, sarp yolların çok güzel ve rahat bir şekilde geçilmesi demektir. Tünel ile ilgili çalışmalara devam ediliyor. En son aldığımız bilgilere göre tünel bitmek üzere ve ince işlerine geçilecek. İnce işleri yaklaşık olarak 2 ay sürecek, yani kasım ayında tünelin hazır olacağı tahmin ediliyor.” dedi.

“Yapılan tünelin adının ‘Adil Yılmaz Tüneli’ olmasını istiyoruz”

Yapılan çalışmalar esnasında geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybeden Adil Yılmaz’ın isminin tamamlanacak tünele verilmesini isteyen Akdeniz, “Bundan birkaç yıl önce rahmetli Adil Yılmaz çalışma esnasında kaza yaparak hayatını kaybetmişti. Yapılan tünelin adının ‘Adil Yılmaz Tüneli’ olmasını istiyoruz. Çünkü Adil Yılmaz, burada hayatını kaybetmişti. Böyle bir şeyin yapılması Hasankeyf için çok büyük bir anı olacaktır. İsminin yaşatılacak olması ailesini ve Hasankeyflileri memnun edecektir.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler