İkinci el araçlara rağbet fiyatları fahiş oranlarda artırdı

İkinci el araçlara rağbet fiyatları fahiş oranlarda artırdı

Sıfır araçların tedarik edilmesinde sıkıntıların yaşanması, sektör temsilcilerini olumsuz etkiledi.

Vatandaşların rağbet göstermesi, ikinci el araçlarda yaklaşık 10-15 bin liralık bir artış yaşanmasına neden oldu.

Sıfır araçların piyasaya çıkmaması nedeniyle ikinci el araç fiyatlarının geçtiğimiz yıllara göre büyük oranda arttığını belirten Batman Oto Galericiler Sitesi esnafı, İLKHA muhabirine bunun kendilerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Sattıkları araçları bir daha alamadıklarını ifade eden esnaf, yetkililerden sıkıntılarının giderilmesine yönelik bir çözüm yolu istiyor.

"Fiyatlar dengesizce yükseliyor"

Araç fiyatlarının dengesizce yükseldiğini anlatan Oto Galerici Mehmet Şükrü Ayva, "İkinci el piyasasının yükselmesinin sebebi, sıfır araçların talebi karşılamamasıdır. Talebi karşılamadığından ikinci el araçlara rağbet çok fazla oluyor. İkinci el araçlara rağbet olunca da fiyatlar otomatikman yükseliyor. Şu an fiyatlar dengesiz. Esnaf olarak bundan memnun değiliz. Araçların gerçek fiyatı bu değildir. Gerçek fiyatlarına geri çekilmesi için öncelikle galericilik yapmayan arkadaşların alım satımdan vazgeçmeleri gerekir. Bunu devletin takip etmesi gerekiyor. Onlara engel olması gerekiyor. Vergi levhası ve gereken evrakları istemesi gerekiyor. Bu araç satışı yapanların piyasayı etkilediğinden kesinlikle eminiz. Çünkü bizden aracı alıyorlar ve üzerine 10 bin lira kâr koyup internette satışa sunuyorlar." dedi.

"Sıfır araçlarda talebin karşılanması gerekiyor"

Neredeyse her kesimden insanın araç alım satımına başladığını dile getiren Ayva, "Devletin kaçak şekilde alım satım yapanlara bir takip başlatması ve bu işi yapmayanların, gerçek sahibi olmayanların tespit edilmesi, onlara gereken cezai işlemlerin yapılmasını istiyoruz. Sıfır araçlarda talebin karşılanması gerekiyor. Bazı firmalar sıfır araçlar şu an 2-3 ay sıra veriyor ve fiyatı da kesinleştirmiyor. Araç bulamadığı için esnaflar da ikinci ele yöneliyorlar. Bundan dolayı da araç fiyatlarında yükselme oluyor. Devletten bu konuda gerekenleri yapmasını istiyoruz." diye konuştu.

"ÖTV düşürülmelidir"

Sattıkları aracı bir daha alamadıklarını vurgulayan Hüseyin Avşin ise şunları söyledi:

Sattığımız arabayı aynı fiyata bir daha alamıyoruz. Bunun nedeni de ÖTV'nin yüksek oluşudur. Yetkililerin buna bir el atmaları gerekiyor. ÖTV'yi düşürsünler, muhakkak işler daha iyi olur. Herkes de bu işe el atmış. İşi olan da olmayan da bu işi yapıyor. Yetkililerden ÖTV'nin düşürülmesini bir de herkesin kendi işini yapmasını istiyoruz. Biz 80 bin liraya sattığımız aracı bir ay sonra 100 bin liraya alamıyoruz şu an. Vatandaşlar da bu durumdan dolayı araç alamıyor. Çünkü araç fiyatları hakikaten çok yüksek durumdadır.

"Artık araç fiyatlarını kestiremiyoruz"

Konuyla ilgili görüştüğümüz Batman Oto Galericiler Sitesi Derneği Başkanı Mehmet Can Barış, ikinci el araç fiyatlarının yükselmesinin başlıca nedeninin sıfır araçların piyasanın talebini yeterli anlamda karşılamamasından kaynaklandığını söyledi.

Barış, "Araç üretimi diğer yıllara göre azaldı ve talep karşılanamadı. Geçen sene araçlarda ÖTV indirimi oluyordu. 2019'da ÖTV indirimi kaldırıldığı için sıfır araç talebi olumsuz etkilendiğinden ikinci el araç talebinin artması fiyatların da yükselmesine neden oldu. Biz esnaf olarak artık araç fiyatlarını kestiremiyoruz. Satılan araç, değerinin üstünde fiyatla karşımıza çıkıyor. Bunun da nedeni kaçak yollarla bu işi yapanların fiyatları yüksek tutmasından kaynaklanıyor. Alım satım işini kaçak yollarla yapan kişiler hakkında işlem yapılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

İLKHA


İkinci el araçlara rağbet fiyatları fahiş oranlarda artırdı

İkinci el araçlara rağbet fiyatları fahiş oranlarda artırdı

İkinci el araçlara rağbet fiyatları fahiş oranlarda artırdı

İkinci el araçlara rağbet fiyatları fahiş oranlarda artırdı

İkinci el araçlara rağbet fiyatları fahiş oranlarda artırdı

İkinci el araçlara rağbet fiyatları fahiş oranlarda artırdı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler