İlaç prospektüslerinde haram ürün bulunup bulunmadığı yazılsın

İlaç prospektüslerinde haram ürün bulunup bulunmadığı yazılsın

Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde görev yapan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı bir Doktor, hastalara verilecek ilaçlarda, helal-haram konusunda bilgilendirilmesi ve ilaçların prospektüsünde üretim bilgilerinin yer alması için imza kampanyası başlattı.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde görev yapan Kalp Damar Cerrahisi Doç. Dr. İlker Alat,  ilaçların ve diğer tüm tıbbi malzemelerin prospektüslerinde içeriğinde domuz veya İslam’a aykırı her hangi bir malzeme bulunup bulunmadığı, hastaların da görebileceği ve anlayabileceği bir dille açıkça yazılması için change.org sitesinde bir imza kampanyası başlattı.

Kişinin ne yiyip içtiğini bilmesinin hakkının olduğunu söyleyen Dr. Alat küçük kampanyalarda bile milyonlarca imza toplandığı bu sebeple Müslümanları ilgilendiren böylesi önemli bir konuya herkesin önem vermesi gerektiğini ifade etti.

Alat : “Kişinin kendi dini inanışları çerçevesinde yaşaması hakkıdır. Kişinin bu haklarına diğer insanların ve hükümetlerin saygı göstermek zorunda olmaları da yine kanunlarla belirlenmiştir. Kişinin kendi dini inanışları ölçüsünde sağlık yardımı talep etmek de hakkıdır.” şeklinde konuştu.

“Teslim edilmesi gereken bir haktır”

Bütün bu hakların, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde,  İnsan Hakları bildirisinde ayrıca Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Beyannamesinde de yer aldığını belirten Dr. Alat açıklamasının devamında, “ Bir çok farklı yönüyle kişinin tüm açılardan doğan hakları vardır. İnsanlık Hakkı, Tüketici Hakkı, Sağlık Hakkı, Dini Haklar, Vatandaşlık Hakkı, Ulusal Haklar, Uluslararası Haklar gibi. Bu, insan olduğunu kabul eden, bu yüzden kendisini Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin şemsiyesi altında gören her insanın da, karşısındaki insana teslim etmesi gereken bir haktır.” dedi.

“Bu aynı zamanda bilimsel bir taleptir”

İslam Dini açısından haram kabul edilen domuz ve benzeri malzemelerin ilaçlarda kullanılıp kullanılmadığının bilinmesi gerektiğini söyleyen Alat, “Kaldı ki bu aynı zamanda bilimsel bir taleptir. Zira bilim İnsanın ihtiyacına cevap veren şeydir. Örneğin kan naklini asla kabul etmeyen, Hristiyanlığın içinde bir tarikat olarak görülen Yehova Şahitleri için hiç bir bilim adamı ya da doktor Madem ki kan naklini kabul etmiyorsun, öyle ise git evinde öl dememiştir. Bu insanlar için oturmuşlar bilim üretmişler ve onları kansız ameliyat edebilecek teknikler, cihazlar geliştirmişlerdir.” İfadelerini kullandı.

Yeryüzünde 2 milyar civarında olduğu söylenen Müslümanlar için de bilim üretilmesi gerektiğini açıklayan Alat, konuya duyarlı herkesi, https://www.change.org/p/ila%C3%A7larda-haram-%C3%BCr%C3%BCn-bulunup-bulunmad%C4%B1%C4%9F%C4%B1-yaz%C4%B1ls%C4%B1n-saglikbakanligi linkinden kampanyaya katılmasını istedi.

Dr. Alat son olarak sözlerine şunu ekledi. “İşte bu yüzden, ilaçların ve diğer tüm tıbbi malzemelerin prospektüslerinde içeriğinde domuz ve/veya İslam’a aykırı her hangi bir malzeme bulunup bulunmadığı, hastaların da görebileceği ve anlayabileceği bir dille açıkça yazılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.