Irak Cumhurbaşkanlığından PKK'nin Peşmerge'ye saldırısına tepki

Irak Cumhurbaşkanlığından PKK'nin Peşmerge'ye saldırısına tepki

​Irak Cumhurbaşkanlığı, "Irak'ın istikrarını ve vatandaşlarının güvenliğini baltalayan bu suiistimallere son verilmelidir." ifadesini kullandı.

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, PKK'lilerce Dohuk'ta Peşmerge güçlerine yapılan ve 5 Peşmerge'nin hayatını kaybetmesi, 7 Peşmerge'nin de yaralanması ile sonuçlanan saldırı kınandı.

Açıklamada, "PKK'nin Kürdistan Bölgesi de dahil, Irak topraklarındaki askeri varlığının yasadışı olduğu ve bunun için çalışma yapılması gerektiğine" vurgu yapılarak "bu tür talihsiz olayların durdurulması gerektiği" kaydedildi.

Açıklamada, "Irak anayasası, Irak topraklarının komşuların güvenliğini tehdit etmek için bir üs olarak kullanılmasına izin vermiyor. Irak'ın istikrarını ve vatandaşlarının güvenliğini baltalayan bu suiistimallere son verilmelidir." denildi.

"Musul'daki Türk kuvvetleri geri çekilmeli"

Açıklamanın devamında, "Irak'ın egemenliğinin ihlalinin önlenmesinin, iyi komşuluk ilkesinin ve uluslararası norm ve sözleşmelerin ihlali olan bölge ve Musul'da bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geri çekilmesinin önemli olduğu." belirtildi.

Mahmur Kamp alanına dün gerçekleştirilen SİHA saldırısına da dikkat çekilen açıklamada, son saldırının, mülteciler de dâhil olmak üzere vatandaşların hayatlarını tehlikeye atan "tehlikeli bir tırmanış olduğu, uluslararası hukuka bağdaşmadığı" kaydedildi.

Açıklamada, komşu Türkiye ile ortak çıkarlar temelinde ilişkilerin güçlendirilmesi, sınır ve güvenlik sorunlarının işbirliği ve koordinasyon yoluyla çözülmesi, tek taraflı uygulamaların reddedilmesi ve Irak'ın egemenliğine saygı gösterilmesi gerekliliğine işaret edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.