İran: ABD'den iyilik beklemiyoruz

İran: ABD'den iyilik beklemiyoruz

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, "İran olarak yaptırımların kaldırılması talebinde bulunduk fakat ABD'nin zorbalığı yüzünden reddedildi. ABD'den iyilik beklemiyoruz" dedi.

Bugün sabah saatlerinde video konferans yoluyla basın mensuplarına açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) hakkında Musevi, "Bugün, 200 ülkede Coronavirus salgınına tanık oluyoruz. Avrupa ve ABD'deki durum son derece vahim, bu yüzden onlarla dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. İnsanların karşılaştıkları kötü durumdan endişe duyuyoruz. Bazı hükümetler ve ülkeler Coronavirus meselesini siyasileştirip durumdan yararlanmak istediler." ifadelerinde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın yanı sıra diğer ABD'li yetkililerin İran hakkındaki iddialarına dair Musevi, şöyle konuştu:

Bu ve diğer birçok konuda ABD'li yetkililerin açıklamaları arasında tutarsızlık olduğunu görüyoruz ve bu ülkeden çok ses çıktığı kanaatindeyiz. İran için önemli olan yaptırımların acımasızca ve yasa dışı olması. Herkes bunu kabul ediyor, bu yüzden Amerikalılar da dahil olmak üzere tüm dünyaya yaptırımların kaldırılması gerektiğini açıkça belirttik. ABD yardım etmek istemiyorsa engel olmamalı.

Musevi, dünyadaki tüm bağımsız ve medeni ülkelerden zorbalık uygulayan ABD'nin tek taraflı ve yasa dışı yaptırımlarına uymamasını istedi.

"İran olarak yaptırımların kaldırılması talebinde bulunduk fakat ABD'nin zorbalığı yüzünden bu talepler reddedildi. Çünkü bahane peşindeler" diyen Musevi, İran'ın ABD'den iyilik beklemediğini söyledi.

Musevi, İran ve Avrupa arasında ticareti koklaştırmayı amaçlayan mali ödeme mekanizması INTEX’le ilgili olarak, “Bu mali kanaldan memnun değiliz, ancak diğer yükümlülüklerinin yerine getirilebilmesi için iyi bir mesaj olarak değerlendiriyoruz." açıklamasını yaptı.

ABD'nin İran’ın Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) kredi alma sürecini sabote etmesi konusunda Musevi, “Bu kredi, acil niteliği nedeniyle İran'ı da kapsıyor. Bazıları konuyu siyasileştirmek istiyorsa İran'ın haklarını alabilmesi için bunu yapmamalarını istiyoruz." diye konuştu.

Abbas Musevi, ABD’nin Iraktaki artan askeri faaliyetlerine ilişkin sorulan soruya, “Bu eylemler Irak halkının ve parlamentosunun iradesi ile ülkenin ulusal egemenliğine aykırıdır. Irak'taki olanlar ülkenin bir iç meselesi ve bu Irak halkı, hükümeti ve direniş grupları ile ilgilidir. Herhangi bir tehdit varsa, Iraklıların kendileri kararlı bir şekilde cevap verecektir." yanıtını verdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler