İran: Azerbaycan'ın işgal altındaki toprakları boşaltılmalı

İran: Azerbaycan'ın işgal altındaki toprakları boşaltılmalı

İran İslam Devrimi Lideri Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, "Filistin'in siyonist rejim tarafından işgaline karşı çıktığımız gibi, bu konuda da aynı tutumdan yanayız." dedi.

İran'ın tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini belirten Velayeti, "Bu Birleşmiş Milletler ilkelerinden biridir. Karabağ konusunda da bir ülkenin toprakları başka bir ülke tarafından işgal edilmiştir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin güney kesiminin yaklaşık 7 şehri Ermenistan tarafından işgal edilmiştir. Bu konuya ilişkin Birleşmiş Milletler tarafından Ermenilerin işgal edilmiş topraklardan çekilip uluslararası sınırlara geri dönmelerini gerektiren dört karar tasarısı alınmıştır. BM üyesi olarak bu kararlara uymak zorundayız. Bu yüzden Ermenistan'dan işgal ettiği bölgeleri Azerbaycan Cumhuriyeti'ne iade etmesini istiyoruz. 1 milyondan fazla Azeri mültecinin yakında evlerine dönmesi gerekiyor. Filistin'in siyonist rejim tarafından işgaline karşı çıktığımız gibi, bu konuda da aynı tutumdan yanayız." dedi.

Karabağ için çözümün askeri yöntem olmadığını belirten Velayeti, bunun siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu nedenle, herhangi bir tarafın askeri harekâtına karşı çıkıyoruz. Çünkü bu savaşın kaybedenleri, özellikle son zamanlarda yerleşim alanları bombalandığı için bölge halkıdır. Bu savaş iki ülke halklarının çıkarlarına ve bölge güvenliğine aykırıdır." ifadelerinde bulundu.

Velayeti sözlerine şöyle devam etti:

"Siyonist rejim ve Türkiye de savaşı körüklüyor. Türkiye neden savaşı sürdürmekte ısrar ediyor ki? Türkiye, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin işgal altındaki şehirlerinin kurtarılması şartıyla savaşın sona ermesine yardımcı olmalı. Siyonist rejimin kendisi gayri meşru ve bu konularda yorum yapma hakkı yok, bu rejim bölgede fitne çıkarmaktan başka bir şey yapmıyor ve bu bölgede olmamalı."

Türkiye’ye de seslenen Velayeti, "Türkiye'deki dostlarımıza durumu kızıştırmak yerine Azerbaycan Cumhuriyeti'nin işgal altındaki topraklarının kurtarılmasına yardımcı olmalarını tavsiye ederiz. Bunlar mümkün olduğunca kanın dökülme pahasına olmamalı." şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler