İşitme engelliler için "İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü"

İşitme engelliler için "İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü"

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü Tanıtım Toplantısı"na katıldı.

Başkanlığın 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Başkan Erbaş, insanların hayatları boyunca çeşitli sınamalardan geçtiğini ve herkesin engelliliğe maruz kalabileceğini söyledi.

Erbaş, engelliliğin, sadece ona maruz kalanların imtihanı olmadığını, bilakis bireysel ve kolektif boyutlarıyla toplumun tamamının sınandığı bir durum olduğunu dile getirerek, "Topluma hizmet ve rehberlik etme konumunda bulunanların inisiyatif alarak çözüm odaklı hareket etmeleri ve engelliler için hayatı kolaylaştıracak imkanlar hazırlamaları son derece önemlidir." dedi.

"Hassasiyetle engelli kardeşlerimiz için hizmet üretiyoruz"

Diyanet İşleri Başkanlığının Kur'an ve sünnetin rehberliğinde toplumun tüm katmanlarına hizmet ettiğine işaret eden Erbaş, "Aynı inanç ve hassasiyetle engelli kardeşlerimiz için hizmet üretmektedir. Bu bağlamda engellilerin camilerimize ve kurslarımıza rahatlıkla ulaşabilmeleri için mekanların fiziki şartlarını uygun hale getirmeye çalışıyoruz. Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'i okuyabilecekleri, ibadetler için gereken bilgi ve becerileri kazanabilecekleri kurslar düzenliyoruz." ifadelerini kullandı.

Erbaş, engellilere yönelik kurslarda istihdam edilecek görevlilerin eğitimlerine de özel önem verdiklerini belirterek, "Bu alanda personelimize yönelik eğitici eğitimleri, sertifika programları, hizmet içi eğitim faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Eğitimin faaliyetlerinin standartlarının geliştirilmesi amacıyla engellilerin ilgi, ihtiyaç, beklenti ve özelliklerini dikkate alan bir yaklaşımla muhtelif ders materyalleri hazırlıyoruz." diye konuştu.

"İşitme engellilerin zihin dünyalarına hitap edecek"

Engelli vatandaşların dini ve manevi gelişimine katkı sunacak, hayata dair motivasyonlarını artıracak projeler ve çeşitli eserler hazırladıklarını kaydeden Erbaş, "Engelli vatandaşlarımıza yönelik hizmet alanlarımızdan biri de yayıncılıktır. Diyanet İşleri Başkanlığımız, din eğitimi hedef kitle çeşitliliği göz önünde bulundurarak muhtelif yayın faaliyetleri yapmaktadır. Bu kapsamda şimdi tanıtımını yaptığımız Güncel Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü, işitme engellilerin zihin dünyalarına hitap edecek nitelikte yalın ve sade bir dil ile hazırlanmış kıymetli bir eserdir." açıklamalarında bulundu.

Erbaş, Başkanlığın yine engelli vatandaşlara yönelik 2021 yılında "İşitme Engellilere Yönelik Kur'an Kursları Özel Öğretim Programı"nı hayata geçirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Programın uygulanmasında birlikteliğin sağlanması amacıyla da 'İşitme Engellilere Özel Temel Dini Bilgiler' kitabı hazırlık çalışmaları başlatılmıştır. Ders kitabının hazırlık çalışmaları devam ederken söz konusu öğretim programının ve kitabın ihtiva ettiği kavramların daha iyi anlaşılması için güncel bir sözlüğe ihtiyaç duyulmuştur. Bu kapsamda Başkanlığımız tarafından 2013 yılında basılmış olan 'İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü', işitme engelliler, işaret dili tercümanları, özel eğitim öğretmenleri, akademisyenler ve bu alanda görev yapan Kur'an kursu öğreticilerinden oluşan bir komisyon tarafından büyük emeklerle güncellenerek yeniden basılmıştır."

"engelsiz.diyanet.gov.tr" yayında

Erbaş, "engelsiz.diyanet.gov.tr" internet sitesinin de hazırlandığını duyurarak "Engelli kardeşlerimiz, sözlükte yer alan kavramların videolarına buradan erişebileceklerdir. Ayrıca, yine burada, işaret diliyle hazırlanan görüntülü fetvalara, Türkiye genelinde engellilere hizmet veren engelsiz Kur'an kurslarımızın isim, adres gibi bilgilerine ve Başkanlığımızca engelliler için hazırlanan dijital yayın, materyal ve TV programlarına ulaşabileceklerdir." şeklinde konuştu.

Programa, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Kadir Dinç, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, Dini Yayınlar Genel Müdürü Cafer Tayyar Doymaz, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Akif Pusmaz, Strateji Geliştirme Başkanı Bünyamin Kahraman ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.