İslahiye tarımı ürünleriyle öne çıkıyor video

İslahiye tarımı ürünleriyle öne çıkıyor video

Gaziantep’in İslâhiye ilçesinin tarımsal alanda çok önde olduğunu belirten İslâhiye Belediye Başkanı Yardımcısı, İslâhiye’nin zengin bir kültüre sahip olduğunu söyledi.

İslâhiye ilçesi olarak 66 bin 200 nüfusa sahip olduklarını belirten İslâhiye Belediye Başkanı Yardımcısı Murat Ergin Mideoğlu, ilçelerinin çok zengin bir kültüre sahip olduklarını İslâhiye’nin bu yönü ile farklı bir ilçe olduğunu belirtti.

İslâhiye’nin kırmızıbiberi başta olmak üzere yöre halkı tarafından ‘Hatun parmağı üzüm’ diye adlandırılan üzümü ve siyah üzümü ile meşhur olduğunu belirten Mideoğlu, “Üzüm ilçemizde yetiştirilen ürünlerin başında yer alır. Kalitesi ve lezzetiyle markalaşma yolunda ilerleyen iki üründen biridir. Bu meyve ilçemiz için o kadar önemlidir ki ilçemizde bir beldeye adını vermiştir. İslâhiye merkez olmak  üzere, Karapınar köyü, Yeniköy, Kırıkçalı köyü, Aşağıbilenler ,Yukarıbilenler köyü  ve özelliklede Altınüzüm , Boğaziçi ve Yeşilyurt beldesinde yoğun olarak üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemizde yetiştiriciliği yapılan üzüm çeşitleri içerisinde sofralık üzüm çeşitleri ağırlıktadır. Başta Antep karası, hatun parmağı, çekirdeksiz perlet, sultani, kardinal, Yalova incisi, Trakya il keren, ata sarısı, uslu, pafı, dökülgen olmak üzere farklı üzüm çeşitleri yetiştirilmektedir. Bu çeşitler arasında hatun parmağı ve Antep karası tüm bağlarımızda mevcuttur.” şeklinde konuştu.

Biber İslâhiye’nin en önemli tarım ürünlerindendir

Kamuoyunda biberin kenti Maraş olarak bilindiğini ancak pul biberin üretim yerinin aslında İslâhiye olduğunu aktaran Mideoğlu, “Maraş’ta sadece biberin çekilmesi paketlenmesi ve piyasaya sürülme işlemi yapılır. Biber İslâhiye’nin en önemli ve ünlü tarım ürünlerindendir. Kırmızıbiber dünyada en yaygın tüketilen ve ticarete önemli yeri olan baharatlardan biridir. Türkiye'de önemli kırmızıbiber üreticisi ülkeler arasında yer almakta olup, kırmızıbiber verimi dünya ortalamasının üzerindedir. Türkiye’de Güneydoğu, Akdeniz ve Ege bölgeleri başlıca kırmızıbiber tarımı yapılan bölgelerdir. Birçok kişide bu ürünler ile geçimini sağlar.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.