İslâhiye’de biber hasadına başlandı foto

İslâhiye’de biber hasadına başlandı foto

Gaziantep’in İslâhiye ilçesinde bu yıl 15 bin dönüm alanda ekilen ve yöre halkının ‘Kırmızı altın’ olarak adlandırdığı kırmızıbiber hasadına başlandı.

İslâhiye'de Kırmızıbiber hasadına başlanırken, İslâhiyeli çiftçiler emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek, bu yıl rekoltenin düştüğünü söyledi.

İslâhiye’de hasat mevsiminde binlerce insanın kazanç kapısı haline gelen kırmızıbiber ekimi için bu yıl çiftçilerin geçen yılki kuraklık nedeniyle rekolte düşüklüğüne gittiklerini belirten İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, kırmızıbiber fiyatlarının düşük olduğunu belirtti.

Köse, İlke Haber Ajansına (İLKHA) yaptığı açıklamada, bu yıl emeklerinin karşılığını alamadıklarını ve çiftçilerin her yıl zarar ettiklerini söyledi.

Türkiye’nin kırmızıbiber ihtiyacının çoğunluğunun ilçelerinden sağlandığını ifade eden Köse, çiftçiye yeterli destek verilmediğinden dolayı çiftçinin kırmızıbiber ekmede endişeli olduğunu, bu durumda da biber ekiminde azalmaya gidildiğini kaydetti.

Türkiye’nin kırmızı biber ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan İslahiye’de biber fiyatlarının yıllardan bu yana hiç değişmediğini kaydeden Köse, “Mazota zam geldi. Çiftçimiz daha çok ürün elde etmek için tarlalarında damlama sistemi kurdu. Gübre fiyatları arttı. Biberlerin toplanması için tarlalarda işçiler çalıştırılıyor. Fakat buna rağmen biber her yıl 1,30 TL’den satılıyor.”dedi.

Geçen yıl yaşanan kuraklık ve don gibi nedenlerden dolayı rekoltenin istenilen kadar olmasının da bu yıl çiftçileri olumsuz etkilediğini aktaran Köse, “İlçemizde üretilen biber, hem iç pazarda, hem de dış pazarda tüketiliyor. Bizler iyi tanıtım ve altyapı çalışmasıyla Türkiye’nin dünyada kırmızıbiber üretiminde söz sahibi olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.  (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.