İslam alimlerinden Fransız İçişleri Bakanının düşmanca açıklamasına tepki

İslam alimlerinden Fransız İçişleri Bakanının düşmanca açıklamasına tepki

Dünya Müslüman Alimler Birliği, İTTİHADUL ULEMA ile İslam dünyasındaki dernek ve kuruluşlar, Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin'in İslam'a yönelik düşmanca açıklamalarına karşılık bir bildiri yayımladı.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, geçtiğimiz gün, "Avrupalılar ve Fransa için birinci tehlikenin Sünni İslamcı terörizm olduğunu ve istihbarat servisleri arasında terörle mücadele işbirliğinin kesinlikle gerekli olduğunu hatırlatmaya geldik." ifadelerini sarf etti.

Aralarında Dünya Müslüman Alimler Birliği ve Türkiye Alimler ve Medreseler Birliği'nin de (İTTİHADUL ULEMA) bulunduğu birçok İslami kurum ve kuruluşlar, yayımladıkları ortak bildiriyle Darmanin'e tepki gösterdi.

Bildiride, Darmanin'in, "Sünni İslami terörizm" olarak adlandırdığı İslam'ın, Fransa için büyük tehdit oluşturduğunu iddia ettiği hatırlatıldı.

Darmanin'in, Avrupa'nın da Fransa'yla aynı tehlikeyle karşı karşıya olduğunu da savunduğu hatırlatılan bildiride, Darmanin'in böylece diğer Batı ülkelerini kendi hastalıklı vizyonunu benimsemeye zorlamak amacıyla kışkırtma ve düşmanlık politikasını izlediği kaydedildi.

Bildiride, Darmanin'in kınanması gereken açıklamaları güvenlik koordinasyonu amacıyla Amerika Birleşik Devletleri ziyareti sırasında yapmayı seçtiği hatırlatıldı.

Bildiride, "Ancak bu provokatif üslup ne Fransa İçişleri Bakanı ne de mevcut hükümetteki yetkililer için yeni bir şey değildir. Bu son açıklamada göze çarpan, çarpıtma ve iftira ile özel olarak Sünnileri hedef alma niyeti taşımaktadır. Fransız toplumunun Müslümanları tecrit etme, onlara karşı aşağılayıcı ve çifte standartlı davranma çabası, Müslümanların Fransız insanıyla tanışmasını ve İslam dinini öğrenmelerini engelleyen psikolojik bariyerler inşa etmeyi amaçlamaktadır." denildi.

Bu çifte standarttın, Fransız bakanın 2020'de Paris'teki en büyük Yahudi sinagogları ziyaret ederek göreve başladığı ilk günden itibaren başladığına dikkat çekilen bildiride, "Gérald Darmanin'in o zaman yaptığı açıklama şu şekildeydi. 'Fransa Yahudilerine saldırı Cumhuriyete saldırıdır.' Ancak Müslümanlara hiçbir zaman adil davranmadı, aksine onları düşmanlaştırdı ve 2021'de medyada 'İslami ayrılıkçı yasa' olarak bilinen Fransız Müslümanlarını ayrılıkçı ruhla suçlayan ve onların ifade, ibadet, eğitim ve giyim özgürlüklerini kısıtlayan yasa tasarısına öncülük etti." ifadelerine yer verildi.

Ortak bildiride şu maddeler sıralandı:

"1) Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin'in terörizm ile İslam veya terörizm ile ehli sünnet Müslümanları arasındaki bağlantısını kategorik olarak reddediyoruz.

2) Fransız siyasi seçkinlerini, Müslümanlarla ilişkilerinde kültürel üstünlüğün terk edilmesi ve İslam dinine, onun inanç ve değerlerine ve diğer dinlere eşit düzeyde saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz.

3) Fransa'daki İslami varlığın, dinler ve medeniyetler çatışmasını körükleyenlere rağmen Fransa'nın yasalarına uygun, meşru ve kalıcı bir varlık olduğunu teyit ediyoruz.

4) Fransız ve Batılı Müslümanları siyasi atılımlarda bulunma, seslerini duyurma, kamusal alandaki varlıklarını artırma, taraflı tutumlara ve provokatif açıklamalara karşı hukuka ve yargıya başvurmaya çağırıyoruz.

5) Dünya Müslümanlarını, Fransızların saptırmasına karşı dik durmaya ve Fransız karalama ve iftira kampanyalarına tüm barışçıl ve yasal yollarla karşı çıkmaya çağırıyoruz.

6)Darmanin'e ve diğer aşırı sağcı liderlere, bu provokatif açıklamaların Fransız toplumunu daha fazla parçalanmaya ve Fransız Müslümanların ve iki milyar Müslümana zarar vermeye yarayacağını hatırlatıyoruz. Aynı zamanda İslami, siyasi, ekonomik ve sosyal yönlerden olumsuz sonuçlara yol açacaktır."

Bildiriyi imzalayan kurum ve kuruluşlar:

"Dünya Alimler Birliği

Uluslararası İslam Peygamberine Destek Platformu

Libya Fetva Kurulu

Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA)-Türkiye

Davetçiler Kurulu-Lübnan

Kur'an-ı Kerim ve Hadis Kurulu-ABD

Alimler Platformu

Filistin Alimler Birliği

Ehli Sünnet Alimler Birliği

Hulefa-i Raşidin Topluluğu

Alim ve Davetçiler Birliği-Senegal

Alim Yetiştirme Merkezi-Moritanya

Müslüman Alimler Birliği-Irak

İmam, Hatip ve Davetçiler Birliği

Uluslararası Ümmet Fakihleri Birliği

Suriye Alimler Meclisi

Tek Ümmet Kurumu

Mağrip Alimler Birliği

Alimler Cemiyeti-Malezya

Alimler Heyeti-Yemen

Alimler Heyeti-Libya

Alimler Heyeti-Eritre

İslam Partisi Alimleri İstişare Kurulu-Malezya (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.