İslam'da bir gün değil her gün anneler günüdür

İslam'da bir gün değil her gün anneler günüdür

Anneler günü münasebetiyle önemli değerlendirmelerde bulunan Bitlis İl Müftüsü M. Feysal Geylani, İslam’da anneler gününün bir gün değil, her gün olduğuna dikkat çekti.

Her yıl mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanan anneler gününe ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bitlis İl Müftüsü M. Feysal Geylani, İslam'ın anneye verdiği değerin hiçbir şey ile kıyaslanmayacak derecede önemli olduğunu belirtti.

Anneliğin, duygu dünyasına sahip bütün canlılar için şefkatin, merhametin, fedakârlığın, karşılıksız vermenin, esirgemenin en somut ifadesi olan yüce bir mefhum olduğuna vurgu yapan Geylani, İslam’ın anneye verdiği değerin toplumda yok edilmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Cenneti annelerin ayaklarının altına koyan İslam inancının, anneye bir gün değil, her gün değer verdiğinin altını çizen Geylani, bu sevgi ve merhametin bir güne hapsedilerek, bu günün israfın yapıldığı bir güne dönüştürülmeye çalışıldığına değindi.

"Bizde anneler günü diye bir şey yok, çünkü her gün bizim için anneler günüdür"  

Hiçbir zaman anne ve babanın hakkının ödenemeyeceğini dile getiren Geylani, "12 Mayıs anneler günü diye ilan etmişler. Bizde anneler günü diye bir şey yok. Çünkü her gün bizim için anneler günüdür. Biz, annenin hakkını hiçbir zaman için ödeyemeyiz. Sahabe-i Kiram, çok yaşlı olan annesini Beytullah’ın etrafında dolaştırıyor. Bu esnada Hazreti Peygamber Efendimizi (Sallallahu Aleyhi Vesselem) görüyor. ‘Ya Resulullah! Nasıl ben annemin hakkını ödeyebildim mi? Beytullah’ın etrafında hac farizasını ona yaptırıyorum?' diyor. Hazreti Peygamber, ‘Annenin karnında olduğun zaman, bir lahzecik o zamanın hakkını bile ödeyemedin.’ buyuruyor. Anne hakkı bu kadar önemlidir." dedi.

"Anne babaya karşı sevgi, saygı ve hürmette kusur etmememiz lazım"

İslam’da anneler gününün sadece bir gün olmadığının altını çizen Geylani,  anne babaların her gün hatırlanması gerektiğini ifade etti.    

"9 ay 10 gün çocuğu karnında gezdiren anne, dünyaya gelir gelmez 2 yıl çocuğa süt veren anne, gece sabahlara kadar uykusuz kalıp çocuğu yatıran anne, giydiren anne, büyüten annedir. Onun için anneler günü sadece 12 Mayıs’ta olmaz. Her gün bizim için anneler günüdür. Ondan dolayı Hazreti Peygamber, ‘Cennet annelerin ayaklarının altındadır.’ buyuruyor. Biz anne babaları unuttuk. Efendim, 12 Mayıs anneler günü, 8 Haziran babalar günü, yılda bir gün anne babayı sor, ondan sonra da kendi keyfine bak, öyle bir şey yok. İslam'da en güzel şey, her gün anneler günü, her gün babalar günüdür. Anne babanın hakkı ödenmez. Anne babaya karşı sevgi, saygı, hürmette kusur etmememiz lazım. Biz çocuktuk, onlar gençti; şimdi onlar ihtiyarladı, biz gençleştik. Onlara karşı en güzel şekilde vazifemizi yapmamız lazım." şeklinde konuştu.  

Anneler gününde yapılan israflara da dikkat çeken Geylani, bu kadar israfa gerek olmadığını, her gün onların kalbini, gönlünü alıp, ihtiyaçlarını gidermemiz gerektiğini ifade etti.

Geylani, son olarak şunları kaydetti:

"Ne mutlu o insana ki anne babanın hayır duasını alır. Onun için Peygamber Efendimiz bir hadisinde, ‘Üç kişinin duası kabul olacağına dair sizin şüpheniz olmasın. Bunlardan biri zulme uğrayan mazlumun duası, ikincisi misafirin duası, üçüncüsü ise anne babanın evladına yapmış olduğu duadır.’ buyuruyor. İnşallah biz, durmadan anne babanın duasını alıp, onların elini öpelim."

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler