İsrail: Fidan Haberini Biz Değil ABD Sızdırdı

İsrail: Fidan Haberini Biz Değil ABD Sızdırdı

İsrailli yetkililer, Washington Post'ta yayınlanan MİT Müsteşarı Hakan Fidan haberini kendilerinin değil, ABD'nin sızdırdığını savundu.

İsrail'e giden Vatan gazetesinden Uğur Koçbaş, İsrail Dışişlerinde bakanlık sözcüsü Yigal Palmor ile bir araya gelip MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili çıkan haberleri konuştu.

Palmor, bu konudaki resmi pozisyonu ve haberi nasıl yorumladıklarını şöyle anlattı:

"Öncelikle Türkiye'de yetkililerin bu haberde yazan bilgileri resmi olarak yalanlamadığını not ettik. İsrail'den yapılan açıklamalar da haberin doğru olduğu izlenimi yarattı. Ancak biz konuyla ilgili resmi açıklama yapmadık çünkü Türkiye ile kamuoyu önünde bir polemiğe girmek istemiyoruz .

"HABERLERİ BİZ SIZDIRMADIK"

Ancak şunu kesin bir dille ifade etmek isterim ki; bu haberi biz sızdırmadık. Zaten bizim çıkarımıza olacak bir haber değil. Ayrıca Ignatious İsrail'de kaynakları olan bir gazeteci değil. Türkiye'de bu haber Hakan Fidan'ı hedef alıyor diye yorumlanmış olabilir ama burada İsrail'i hedef alan bir yazı olarak algılandı. İsrail'i küçük düşürme amaçlı olduğu yorumları yapıldı. Haberin kaynağının çok farklı amaçları olabilir .

Türkiye ile İsrail arasında yakınlaşmaya zarar vermek istemiş de olabilir, bu Ignatious'ın Davos'ta yaşananlar nedeniyle yazdığı bir kişisel telafi yazısı da olabilir... Söyleyebileceğim şu: Bu bize bir hediye oldu ama zehirli bir hediye!"

TOPU ABD'YE ATIYORLAR

Palmor böyle söylerken, Koçbaş'ın İsrail dışişlerinden görüştüğü diğer yetkililer ise haberin kaynağı konusunda isimleri yazılmamak kaydıyla fikir cimnastiği yürütmeyi kabul etti. Fidan konusunda İsrail topu ABD'ye atıyor. Ignatius'un haber kaynağının ABD'de olduğuna hemen hemen kesin bir şekilde eminler .

Hatta bu konuda hepsi ağız birliği etmişçesine "Biz değil ABD yaptı" diyorlar. Ama "peki neden yaptılar, neden şimdi?" diye sorulduğunda ise iki teori ortaya atıyorlar.

1) ABD Başkanı Obama ile Erdoğan arasındaki yakın ilişkiyi bozmak isteyen muhalifler tarafından sızdırılmış olabilir. Bu şekilde hem Obama'yı hem de Türkiye'yi zor durumda bırakmak istemiş olabilirler.

2) Washington'da İsrail'in son dönemdeki siyasetinden rahatsız olan çevreler Netanyahu'yu küçük düşürmek istemiş olabilir.

ERDOĞAN: BİZ SONUNA KADAR SAHİP ÇIKARIZ

Başbakan Erdoğan, yapılan AK Parti grup konuşmasında ise Hakan Fidan'a şu sözlerle sahip çıktı: "Ülkemizde kurumlarımızı zan altında bırakmanın gayreti içine girenler de oluyor. bakıyorsunuz, MİT Müsteşarımız ile uğraşılıyor. Kim uğraşıyor? İçeriden de uğraşanlar var, dışarıdan da. Biz memnun olduğumuz bürokratımıza, teknokratımıza sonuna kadar sahip çıkarız, onun icazetini de birilerinden almayız. Bir şikayet varsa, değerlendiririz. O zaman da gereğini yaparız." (Ajanslar)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.