İsrail Gazze'de 'Hannibal emri'ni uyguladı

İsrail Gazze'de 'Hannibal emri'ni uyguladı

İsrail ordusunun Hannibal emri olarak bilinen uygulamasının Gazze saldırıları sıraısnda kullanıldığı belirtiliyor

İsrail Temmuz ayında Gazze'ye düzenlediği saldırılar sırasında Hannibal emri olarak bilinen uygulamayı kullandı. Uygulamaya göre, herhangi bir İsrail askerinin Hamas'a rehine olmaması için gerekli her adımı atmak serbest. Bu adımlara, İsrail'in kendi askerini öldürmesi de dahil. 

İsrail, temmuz ayında Gazze'ye yönelik büyük bir saldırı başlatmış ve bu saldırılar 51 gün boyunca devam etmişti. İsrail'in saldırıları sonucunda 2 binden fazla Gazzeli hayatını kaybetmişti. Saldırılarda ayrıca binlerce ev, okul ve cami vurulmuş ve yıkılmıştı.

İsrail'in saldırılar sırasında insan hakları ihlalleri ve savaş suçları işlediği birçok bağımsız kuruluş tarafından rapor edildi. 

İsrail'in insan hakları ihlali ve savaş suçu sayılan uygulamalarından biri de Hannibal emriydi. Hannibal emrine göre, bir İsrail askerinin esir düşmesi durumunda, o askeri ölü ya da diri olarak ele geçirmek için herşey yapılmalı. Esir askerin ele geçirilmesi için yüzlerce insan öldürülebilir ve katliam yapılabilir. Askeri sağ ele geçirmek mümkün değilse, bizzat öldürmek ve Hamas'a esir düşmesini engellemek Hannibal emrinin ön gördüğü uygulamalar.

İsrail, Hadar Goldin isimli askerinin Hamas tarafından rehin alındığını iddia etmiş ve Gazze'nin Refah kentine ağır bir hava saldırısı düzenlemişti. Bu saldırıda birkaç saat içerisinde 150'den fazla sivil hayatını kaybetmişti. Daha sonra Hadar Goldin'in İsrail tarafından gerçekleştirilen bir bombardıman sonucu öldüğü ortaya çıkmıştı. Bazı kaynaklar ve uzmanlar İsrail'in Hadar Goldin'i ölü ya da diri ele geçirmek için Hannibal emrini devreye soktuğunu söylüyor. İsrail'in 2003 yılına kadar Hannibal emrini uyguladığı bildiriliyor.

Hannibal emrinin 1980'lerde kullanılmaya başladığı ve uygulamanın 2003 yılına kadar devam ettiği bildirildi. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.