İsrail, Sina'da Filistin düşü kuruyor

İsrail, Sina'da Filistin düşü kuruyor

İsrail medyası, Mısır'ın, Sina'nın bir bölümünde Gazze ile ortak bir Filistin devleti kurduracağı iddialarını sıkça gündeme getiriyor. İddiaların kaynağı olarak gösterilen Sisi ise bunu yalanlıyor.

Mısır, İsrail basınında gündeme getirilen Sisi'nin Mahmut Abbas'a "Gazze ve Sina'nın bir bölümünde Filistin devletini kuralım" şeklinde bir teklifte bulunduğuna dair haberleri yalanladı. Sisi, kendisine yöneltilen bu yöndeki soruya hiçbir liderin ülke topraklarından vazgeçme hakkına sahip olmadığını ifade ederek iddiaların gerçek olduğunu ayrıca, Mısır'ın 1967 öncesi sınırlara dönülmesine dair hiçbir teklifle ilgilerinin olmadığını kaydetti.

İsrail'e ait bir TV kanalı, dün bir haberinde, Gazze ve Sina'da bir devletin kurulacağını ve yönetiminin Filistin'e verileceğini iddia etmişti. Haberde, Mısır'ın hibe edeceği Sina bölgesi ile Gazze'nin büyüklüğünün beş katına çıkacağı ifade edilmişti.

Mahmut Abbas ise Eylül ayının başında yaptığı açıklamada, Mısırlı bir yetkilinin İsrail aracılığıyla, Filistinlileri Sina'ya yerleştirmeyi teklif ettiğini söylemişti. Abbas 'Gazze'de evleri bombalananlar için Sina'da 1600mkarelik 1alan (teksas kadar) teklif edildi kabul etmedik' demişti.

Abbas, Fetih Hareketi ile gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı konuşmada şunları söylemişti: "Proje yeniden gündeme getiriliyor, biz bunu kabul etmeyeceğiz dedik. Her halükarda kim sunarsa, kim kabul ederse etsin, bu konu şimdi kesinlikle gündemde değil ve Filistin halkı bunu hiçbir zaman kabul etmeyecek."

Sina yarımadasına Filistinli mültecilerin yerleştirilmesi fikri ilk kez 1956 yılında İsrail'in eski müsteşarlardan İgor Ayland tarafından gündeme getirilmişti.

Sisi'nin darbe yaparak görevden aldığı Mısır lideri Muhammed Mursi döneminde de aynı iddialar gündeme gelmiş, Mursi bu konuda hiçbir açıklama yapmamıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.