İsrail, Ürdün sınırına duvar örecek

İsrail, Ürdün sınırına duvar örecek

İsrail Başbakanı Netanyahu, Ürdün sınırına duvar inşa etmeleri gerektiği görüşünde. İsrail, geçtiğimiz günlerde de Ürdün'ün IŞİD tehdidi altında olduğunu ve asker önlemler alınması gerektiğini ileri sürmüş, ABD'yi bölgeye çağırmıştı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin Ürdün sınırında askeri varlığını koruması gerektiğini savunarak, "Radikal güçlere karşı Ürdün sınırına duvar inşa etmemiz gerekiyor" dedi.

Netanyahu, Tel Aviv Üniveristesi Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, sınırların korunmasının öncelikli meseleleri olduğunu ifade etti. 

"Radikal güçler kuzeyden ve güneyden kapımızı çalıyor  ancak biz sadece bir yerde onların önüne engel koyduk" diyen Netanyahu şunları kaydetti:

 "Ürdün sınırına duvar inşa etmemiz gerekiyor. Buradaki tel örgüler ne yazık ki sınırdaki sızmaları, tünel kazılmasını, ateş açılmasını veya roket atılmasını engelleyemiyor. Ancak inşa edilecek bir duvar İsrail'e sızmaları büyük ölçüde azaltır." 

Netanyahu ayrıca, Filistin'le gelecekte yapılacak muhtemel bir anlaşmanın, İsrail'in uzun süre Ürdün Nehri boyunca kalmasına imkan tanıyan bir anlaşma olması gerektiğini söyledi.  

Filistinliler, İsrail'in 15 yıl süreyle Batı Şeria-Ürdün sınırının kontrolünü elinde tutma talebini reddetmiş, buna karşılık, üzerinde anlaşmaya varılan belirli bir sürede sınırda uluslararası güç bulundurulmasını teklif etmişti. 

İsrail geçen yıl Ürdün- Batı Şeria sınırına duvar inşa edilmesi kararı almış ancak bu karar, herhangi bir sebep belirtilmeden uygulanmamıştı. 

İSRAİL, ÜRDÜN'ÜN DERDİNE DÜŞTÜ

İsrailli diplomatlar, ABD'li diplomatlara Ürdün için gerektiğinde askeri olarak adım atmaları gerektiğinde çağrıda bulundular. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in Irak ve Suriye'de işgaller yaparak ilerlemesinin Ürdün'de gerginliğe neden olduğu bu gerginliğin de İsrail'e yansıdığı ifade ediliyor.

Ürdün'ün IŞİD tehdidi altında olduğunu ileri süren İsrail, ABD Başkanı Barack Obama yönetimine de bu doğrultuda baskı uyguluyor. İsrail, Ürdün'e yönelik herhangi bir saldırı olması konusunda askeri olarak adım atacaklarını söyledi. 

ABD'den bir senatör de benzer şekilde, Ürdün'ün IŞİD'den gelecek herhangi bir saldırıyı bertaraf etmekte güçlük çekeceğini, bu yüzden de İsrail ve ABD'den yardım isteyeceğini söyledi.

İsrail ise Ürdün'ün yardım talep etmesine gerek kalmadan ABD'yi bölgede savaşa çağırdı. İsrail, Ürdün'deki yönetimin varlığına devam etmesinin kendileri için hayati öneme sahip olduğunu bu yüzden de Haşimi Krallığı'nın Ürdün'de hüküm sürmeye devam etmesi gerektiğini savunuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler