İstanbul Valiliği İl Koordinasyon Kurulu toplantısı düzenlendi

İstanbul Valiliği İl Koordinasyon Kurulu toplantısı düzenlendi

İstanbul Valiliği 2018 yılı 4'üncü dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Vali Ali Yerlikaya başkanlığında düzenlendi.

İstanbul Valiliği 2018 yılı 4'üncü dönem il koordinasyon kurulu toplantısı, Vali Ali Yerlikaya başkanlığında Fatih Vatan caddesinde bulunan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Toplantı Salonunda düzenlendi.

Toplantı açılışında konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 2018 yılında İstanbul'da uygulanmış olan yatırımların toplu olarak değerlendirildiğini belirterek, yeni yatırım döneminde de başarılı hizmetler verilmesi için hep birlikte yoğun bir mesai içerisinde olacaklarının mesajını verdi.

Yılda 4 kez yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantılarında, Kaymakamlıklar, Belediyeler, Mesleki Kuruluşlar ve STK temsilcilerinin devam eden yatırımların nakdi ve fiziki gerçekleşme durumları, sorun ve darboğazları, kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyonu gerektiren hususları görüşülerek yatırımların en kısa sürede neticelendirilmesi konusunda kararlar alındığını ve bu kararların uygulanmasının takip edildiğini belirten Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Son 3-4 yıl içerisinde, ülkemiz ve ilimiz açısından küresel ölçekte büyük yatırımların milletimizin hizmetine sunulduğuna tanıklık ettik. Bunlardan en önemlisi, 4 etaptan oluşan ve bittiğinde yılda 200 milyon yolcuya hizmet verecek olan İstanbul Hava Limanı'mızdır. İstanbul Havalimanının I. Etabı 29 Ekim 2018'de açıldı. Taşınma hazırlıklarımız devam ediyor. Yine bir diğer önemli yatırımımız ülkemizin ve İstanbul'umuzun en büyük kazanımlarından olacak 'Asrın Projesi' Kanal İstanbul'dur. Kanal İstanbul'un takip edeceği 45 km'lik güzergâh, Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru olarak belirlenmiştir. Projeye yönelik hazırlık çalışmaları devam ediyor. Hızla kalkınan ve büyüyen ülkemizde, İstanbul'umuza yapılan yatırımlar, kalkınma ve büyümemizin de lokomotifini oluşturuyor."

Son 16 yılda (2003-2018) Genel Bütçeden İstanbul'a yapılan harcamaların toplamda 94,5 milyar TL olduğunu aktaran Yerlikaya, "Bu yatırım harcamalarının sektörel dağılımında; Ulaştırma-haberleşme sektöründe 42,3 milyar (yüzde 44,8), Eğitim-Kültür sektöründe 9,9 milyar (yüzde 10,5), Sağlık sektöründe 3,9 milyar (yüzde 4,1), Enerji sektöründe 3 milyar (yüzde 3,2), Diğer Kamu Hizmetleri sektörlerinde toplam 35,3 milyar (yüzde 37), harcama yapılarak 5 bin 801 proje İstanbul'umuzun hizmetine sunulmuştur. Dünyanın 122 ülkesinden nüfus bakımından daha büyük olan İstanbul'umuzda yapılan küresel yatırımlar dünyaya örnek teşkil ediyor." şeklinde konuştu.

2018 yılı yatırımları hakkında bazı rakamları da paylaşan Yerlikaya, "İlimizde finansman kaynağı; Genel Bütçe, Özel Bütçe, Mahalli İdare (dış kredili projeler), SGK, KİT bütçelerine dayanan bin 342 adet proje uygulanmıştır. Bu projelerin toplam tutarı 152,5 milyar liradır. Önceki yıllar harcaması 39,6 milyar, yıllık ödeneği 23,5 milyar, harcama tutarı ise 14 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. 2018 yılında ödeneklerin yaklaşık yüzde 60'ı kullanılmış, 357 adet proje tamamlanmıştır. Yıl içerisindeki harcama tutarları itibariyle ulaştırma-haberleşme sektörü yüzde 57 ile ilk sırada yer almıştır." şeklinde belirtti.

Yerlikaya, şöyle devam etti: "Genel ve Özel Bütçeli kuruluşlarımızın yürüttüğü proje çalışmaları incelendiğinde; 2018 yılında bin 290 projenin proje tutarı 92,2 milyar, önceki yıllar harcaması 26,4 milyar, yılı ödeneği 12,8 milyar, yıllık harcama tutarı 9,3 milyar lira olup yüzde 73 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. İlçe Belediyeleri dışında mahalli idareler tarafından yürütülen dış kredili yatırımlar dahil olmak üzere 52 adet proje tutarı 60,2 milyar, önceki yıllar harcaması 13,1 milyar yılı ödeneği 10,6 milyar, harcaması 4,7 milyar olup, yüzde 44 nakdi gerçekleşme olmuştur. Ödeneklerin sektörel dağılımı; ulaştırma-haberleşme sektörü yüzde 65, eğitim yüzde 10, sağlık yüzde 4, enerji yüzde 3, diğer kamu hizmetleri sektörlerinde ise yüzde 18 olmuştur. Yatırımların proje tutarlarına göre ilçeler bazında dağılımında ise; Üsküdar ilçesi 27,3 milyar, Arnavutköy 14,3 milyar, Başakşehir 10,1 milyar olarak ilk üç sırada yer aldı."

Yatırımlar ve diğer kamusal hizmetlerde gösterdikleri gayretli çalışmaları için tüm yatırımcı kuruluşlara ve personeline teşekkür eden Yerlikaya, "Yatırımların hedeflenen sürelerde tamamlanması adına kontrol, denetim ve takiplerin yerinde ve zamanında yapılması, sorunların ve darboğazların çözüme kavuşturulması için gerekli özverinin gösterilmesini hassaten rica ediyorum." dedi.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.