İstanbul'da hafta içi toplu ulaşım yoğunluğu yüzde 11 arttı

İstanbul'da hafta içi toplu ulaşım yoğunluğu yüzde 11 arttı

İstanbul’da eylül ayında toplu taşıma yolculukları hafta sonunda azalırken hafta içinde ise yüzde 11 oranında artış kaydedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstatistik Ofisi, İstanbul ulaşımına ilişkin eylül ayı verilerini paylaştı. Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, BELBİM ve İBB Ulaşım Yönetim Merkezi verileri kullanılarak hazırlanan Bülten’de, hız ve süre etütleri, ana güzergâhlarda bulunan sensörlerden yararlanılarak yapıldı.

Buna göre; ana arterler üzerinde ve iki yaka arasındaki geçişlerde, en fazla yoğunluk 4 Eylül Cuma günü yaşandı. Trafik yoğunluk indeksi 27’den 30’a yükseldi. Karayolu şebekesinde hafta içi trafikte geçen süre bir ayda yüzde 11 artış gösterdi.

Toplu taşımada ağustos ayında yüzde 5,7, eylül ayında yüzde 1,7 artış yaşanırken hafta içi yolculukta ise yüzde 11 oranında artış yaşandı. Eylül ayında, hafta sonu yolculuklarında aylık yüzde 21 oranında azalış, hafta içi yolculuklarında ise yüzde 11 artış meydana geldi.

Ağustos ayında vatandaş geçişlerinde aylık yüzde 2 azalış meydana gelirken, öğrencilerde yüzde 9.4, 60 yaş üstünde yüzde 0,9 ve engelli vatandaş yolculuklarında yüzde 4,5 artış gerçekleşti.

Eylül ayında hafta içi yaka geçişi yapan araç sayısı ağustos ayı seviyesinde günlük ortalama 491 bin 109 olarak gerçekleşti. En yoğun geçiş 1-4 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti. En yoğun gün ise 509 bin 584 araç ile 4 Eylül cuma günü oldu. Yaka geçişlerinin yüzde 39,1’ini 15 Temmuz, yüzde 46.1'ini Fatih Sultan Mehmet, yüzde 5,9'unu Yavuz Sultan Selim ve yüzde 8,9'unu Avrasya Tünelinden yapılan geçişler oluşturdu.

Ağustos ayında hafta içi ana arterler üzerindeki 94 kesitten geçen saatlik araç sayısı ortalama 2 bin 456, eylül ayında 2 bin 402 oldu. Eylül ayında en yüksek seviye 4 Eylül tarihinde, 2 bin 485 araç olarak kaydedildi.

Ağustos ayında hafta içi ortalama trafik yoğunluk indeksi 27 ölçülürken, eylül ayında 30’a çıktı. Hafta içinde zirve yoğunluk saat 18.00'da 61 olarak ölçüldü. Hafta sonunda, ağustosta 18 olan indeks, eylülde 23 oldu.

Hafta içi günlerde hız ortalaması 59,5 km/sa, hafta sonu ise 62,7 km/sa olarak hesaplandı. Karayolu şebekesinde hafta içi trafikte geçen süre, Ağustos ayına göre yüzde 11 arttı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler