İstanbul'da kaymakamlık, İBB'nin Kürtçe tiyatro oyununu yasakladı

İstanbul'da kaymakamlık, İBB'nin Kürtçe tiyatro oyununu yasakladı

Sahnelenecek olan "Bêrû" (Yüzsüz) adlı Kürtçe tiyatro oyunu, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. İstanbul Valisi Yerlikaya, PKK propagandası yapıldığı gerekçesiyle oyunun yasaklandığını söyledi.

İstanbul Gaziosmanpaşa’da İBB Şehir Tiyatrosu bünyesinde sahnelenecek Kürtçe tiyatro oyunu Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Konu hakkında Gaziosmanpaşa Kaymakamlığından yapılan yazılı açıklamada, ""İBB Şehir Tiyatroları tarafından 50 özel tiyatroya Ekim 2020 ayı içerisinde sahnelerinde yer verileceği ve organizasyonda yer alacak Teatra Jiyana Nü isimli özel tiyatro oyuncuları tarafından 13 Ekim 2020 Salı günü Saat 20:30'da İBB Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesinde Beru: Klakson Borizan Birt isimli oyunun sahneleneceği açık kaynaklardan öğrenilmiştir." denildi.

Açıklamada, söz konusu tiyatro etkinliğinin genel kamu düzenini bozabileceği belirtilerek şunlar kaydedildi:

"5442 Sayılı İl idaresi Kanununun 32/ç maddesi gereğince 'İlçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufu müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır' hükmü yer almaktadır.

Yapılmak istenen tiyatro etkinliğinin genel kamu düzenini bozabileceği değerlendirildiğinden, ilçemiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufu müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması amacıyla, 5442 Sayılı İl idaresi Kanununun 32/ç maddesi ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu 17. Maddesi hükümleri doğrultusunda adı geçen Teatra Jiyana Nü isimli özel tiyatro tarafından BORU: KLAKSON BORİZAN BİRT isimli tiyatro oyununun Gaziosmanpaşa ilçemiz sınırları içerisinde tüm açık/kapalı alanlarda yapılmasının süresiz olarak YASAKLANMASI hususunu tensiplerinize arz ederim."

Vali Yerlikaya: "Oyun PKK propagandası içermesi nedeniyle yasaklamıştır"

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yasağın ardından bir açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Vali Yerlikaya, "Gaziosmanpaşa Kaymakamlığımız 'BERU' tiyatro oyununu Kürtçe dilde olduğu için değil, PKK propagandası içermesi nedeniyle yasaklamıştır. Konuyla ilgili adli süreç başlatılmıştır." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.