İsveç'te başörtüsü yasağını kaldırma kararı

İsveç'te başörtüsü yasağını kaldırma kararı

Göteborg Temyiz Mahkemesi, bazı belediyelerin uygulamaya koyduğu başörtüsü yasağını, anayasa ve din özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırdı.

İsveç'in Skone bölgesindeki Skurup ve Staffanstorp belediyelerinin getirdiği okullarda başörtüsü yasağı, Göteborg Temyiz Mahkemesinden döndü.

Yasağın anayasa ve din özgürlüğüne aykırı olduğunu belirten Temyiz Mahkemesi, yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Başı veya saçı örtmek birçok farklı dinde gelenek olmuştur. Dini inançtan ilham alınabilen veya motive edilebilen ve bu nedenle bireyin dini inanışının bir parçası olarak görülebilen bir şeydir. Ancak aynı zamanda bireyin ifade özgürlüğünün bir ibaresi olarak da görülebilir ve kültürel veya dini bir geleneğe dayanır. Dolayısıyla Temyiz Mahkemesi'nin vardığı sonuç, belediyelerin kararlarının bireyin dini inancını gösterme özgürlüğünü, hükümet biçimine göre anayasal olarak korunan din özgürlüğüne aykırı bir şekilde sınırladığı yönündedir. Kararlar aynı zamanda Avrupa Sözleşmesi'ne de aykırıdır. Bu, yasa dışı oldukları anlamına gelir."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler