İttihad Üyesi Molla Sahap Korkutata: Promosyon zamanımızda Müslümanları sınayan bir imtihandır

Bankaların maaşlar üzerinden verdiği promosyonların İslam'daki hükmü konusunda açıklamada bulunan Molla Sahap Korkutata, promosyonun haram olduğunu, almaya mecbur olan kişinin ise bu parayı kendisi ve ailesinin tasarrufunda kullanamayacağını söyledi.

Promosyon hakkında İLKHA mikrofonlarına açıklamalarda bulunan İTTİHAD'ÜL ULEMA Üyesi Molla Sahap Korkutata, promosyonun para üzerinden para kazanma işlemi olduğunu ve bu sebeple faize bulaşıldığını belirtti.

Bankalardan alınan paranın anne, baba, eş çocuk ve torunlarına veremeyeceğini ifade eden Molla Sahap, bankaların sözleşmesiz bir şekilde kendi bankaları üzerinden maaş alanlara para vermesinin faiz olmadığını söyledi.


Promosyonun Müslümanları faize alıştırma olduğunu belirten Korkutata, kişinin maddi durumunun kötü olması durumunda kullanmasının caiz olmadığını, kişinin promosyonu yememe konusunda gösterdiği gayreti sevabını alacağını dile getirdi.

"Promosyon bankaların insanları faize çeken adımlarıdır"

Promosyonun zamanımızda Müslümanları sınayan bir müptela, bir bela ve bir imtihan olduğunu belirten İTTİHAD'ÜL ULEMA Üyesi Molla Sahap Korkutata, "Promosyon şu anda bankalar tarafından genel olarak insanları faize doğru çeken bir adımdır. Bankalar şu şartlarda promosyon veriyor, diyor ki 'Dilekçe ver, sözleşme yap, ben şu kadar süre senden maaşımı alacam, maaşın bizde bir iki gece kalacak onun farkını vereceğiz.' Bu işlemi yapan kişi verdiği imza ve dilekçe ile faizli bir işlem yapmış olur. Kişi burada rızasıyla imza ve dilekçe karlılığı maaşı karşılığında bir miktar para almış oluyor. Bu işlem paradan para kazanma işlemi olup faizdir. Bundan dolayı Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de 'Kim Rabbinin öğüdünü dinler ve hemen faizden vazgeçerse, artık geçmişteki günahları veya ana sermayesi veya geçmişte aldığı faizler kendisine aittir.' buyuruyor. İnsan faiz muamelesini yaparsa ister eline geçsin ister geçmesin mutlaka haramdır. Promosyon bundan dolayı haramdır." dedi.

"Banka ve şahıs birlikte sözleşme yapıyorsa bu işlem faizdir ve haramdır"

Korkutata, "Bankalar deselerdi ki 'sözleşmesiz bir şekilde bankamızdan şu kadar süredir maaş aldığın için ben sana bu kadar parayı veriyorum' derse onun bir sakıncası yoktur. Lakin banka kişiden sözleşme aldıktan sonra kişi resmen orada bir faizli sözleşme yapmış olur. Kişi kendi rızasıyla, örneğin bankayla üç yıllığına sözleşme yapıp paramı buradan alacam deyip banka da şahsın sözleşmesine binaen karşılığında promosyon veriyorsa bu resmi bir faiz işlemidir. Bu durum bir faiz muamelesidir ve İslam dininde haramdır." ifadelerine yer verdi.

"Promosyon parası her ne sebeple olursa olsun aileye yedirilemez"

Promosyonun kimlere verilebileceğine değinen Korkutata, "Alimler şöyle demişler, 'İslam ile yönetilmeyen yönetimlerde veyahut da faiz işlemi yapılan müesseselerde çıkan parayı kişi bankada bırakmamalıdır. Kişi o parayı alacak ve fakir fukaraya verecek.' Fakir fukara şartı da şöyle, kendi oğlu, torunu, eşi, babası, annesine verilmeyecek şartıyla bu parayı yabancıya verebilir. Şahsın kendisi veya bakmakla hükümlü olan aile fertlerine veya birinci dereceden yakınlarına harcarsa bu faizi almış ve kendisi işlemiş gibi faiz yemiş olur." şeklinde konuştu.

"Promosyon Müslümanları faize alıştırmadır"


Promosyonun Müslümanları faize alıştırdığını belirten Korkutata, "Özellikle memleketteki ekonomik krizden ötürü bir oyun kurulup bu dar zamanda promosyonu öne çıkartarak insanları promosyon almaya ve bunu çoluk çocuğuna yedirmeye teşvik ettiler. Velev ki promosyonu alan kişinin maddi durumu iyi olmasa bile bakmakla hükümlü olduğu fertlere bu promosyonu harcayamaz. Bu promosyon ancak fakir fukaraya ve bazı hayır yerlerine harcanabilir. Örneğin camilere, medreselere, Kuran kurslarına verilebileceği gibi Afrika'ya gönderilip bir su kuyusu da açılabilir. Lakin kişi derse ki çocuğum veya torunum okulda ona veriyorum derse bu kendisine harcamış olur ondan dolayı haramdır." şeklinde konuştu.

"Kişi Promosyonu yememe noktasında verdiği gayretin sevabını alır"

Promosyonun başkalarına verilmesinin sevabı noktasında ise Korkutata, "Promosyonun hayrı çok düşünülmez lakin şöyle bir sınav vardır, bazılarının yirmi binden fazla promosyon ücreti vardır. Eğer bu kişi kendi nefsiyle mücadele ediyor ve o hissiyatını yenebiliyor ve diyor ki 'Ben bu parayı kendime değil fakir fukaraya veririm.' derse o kişi verdiği mücadeleden dolayı hayrını alacaktır. Müslümanları uyarıyoruz, iyice bilsinler ki bu tamah ve cimrilik onları bir felakete götürür. Çünkü yüce Allah Kuran-ı Kerim'de, 'Faiz malı bitirir, sadaka ise malı çoğaltır.' buyurmuştur. Müslümanlar faize bulaştı mı faizden sonra mutlaka başına bir bela gelecektir. O promosyonun üzerine kat be kat koyup zararını ödeyecektir. Hem dünyasında ve hem de ahirette cezasını ödeyecektir." ifadelerine yer verdi.

"Müslümanlar promosyon sözleşmelerini bir daha yapmamak üzere iptal etmelidir"

Müslümanlara çağrıda bulunan Korkutata, "Lütfen Müslümanlar mert olsun, cömert olsun. Eğer sözleşmesi var ve promosyon çıkıyorsa onu aldığı zaman başkasına versin. Lakin Müslümanlar bu saatten sonra o sözleşmeyi ya iptal etsin ya da tekrar sözleşme süreci gelince promosyon muamelesini yapmıyorum desin. Sözleşme yenilenirse faiz kuralına girer." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler