İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Şimşek: Kaybolmaya yüz tutmuş komşuluk ilişkileri ihya edilmeli

İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Şimşek: Kaybolmaya yüz tutmuş komşuluk ilişkileri ihya edilmeli

Komşu ilişkilerinin son zamanlarda geldiği durumla ilgili konuşan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, İslam'ın komşu haklarına verdiği öneme değinerek tavsiyelerde bulundu.

Müslümanları Müslüman yapan ve tarih boyunca Müslümanları ayakta tutan şeyin manevi değerler olduğunu belirten Şimşek, bu manevi güzelliklerin birçoğunun son zamanlarda değerini yitirdiğini, unutulduğunu üzülerek müşahede ettiklerini kaydetti.

Toplumsal, ailevi hatta ferdi olarak yaşadıkları pek çok sorun ve sıkıntının sebebinin bu değerlerin unutulmuş olması olduğunu vurgulayan Şimşek, Müslümanları güçlü kılan bu değerlerin kaybolmasının pek çok maddi ve manevi hastalıklara sebebiyet verdiğini ifade etti.

Bu yitirilen değerlerden bir tanesinin de komşuluk ilişkileri ve hakları olduğuna işaret eden Şimşek, İslam'ın komşu haklarına, Müslümanların vahdetine çok büyük önem ve kıymet verdiğini dile getirdi.

"Allah ve Peygamberi komşu haklarına işaret ediyor"

Komşuluk ilişkilerinin kaybolması, unutulması yüzünden düşmanlık, fitne gibi birçok sorunun da beraberinde meydana geldiğine dikkat çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu nedenle komşuluk ilişkileri çok önemlidir. Allah Teâlâ Kur'an-ı Kerim'in pek çok ayetinde buna işaret ediyor. Mesela 'Allah'a ibadet edin, Allah'a iman edin, Peygambere iman edin, birbirinizi sevin, birbirinize iyilikte bulunun, yakın komşuya, akrabaya ve arkadaşa iyilikte bulunun' diye ayeti kerimeler var. Peygamber Efendimiz ise; 'Cebrail aleyhi selam bir gün bana o kadar çok komşuluk hakkından bahsetti ve teşvik etti ki, sanki komşu komşuya varis olacak diye düşündüm' diye buyurdu."

"Komşu hakları birlikteliğe katkı sağlıyor"

İslam'ın komşu ilişkilerinin sağlam tutulmasını emrettiğini ifade eden Şimşek, "Peygamber Efendimiz başka hadislerinde; 'Her kim ki Allah ve ahiret gününe iman ediyorsa komşusuna iyilikte bulunsun' diyor. Komşuluk ilişkilerinin sağlam tutulması için pek çok hadisi şerif var. Bunun hikmeti ise İslam'ın vahdetine ve Müslümanların birlikteliğine katkı sunmasıdır. Maalesef gün geçtikçe bu ilişkilerimiz zayıflıyor, hatta kopuyor. Peygamber Efendimiz yine 'Her kim Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsa komşusuna eziyet etmesin' diye buyuruyor. Komşumuz aynı zamanda Müslüman kardeşlerimizdir." diye konuştu.

"Komşuluk ilişkilerimizi sağlam tutmalıyız"

Müslümanların birbirlerinin şerrinden emin olması gerektiğini belirten Şimşek, "Peygamber Efendimiz, 'Her kim ki komşusu onun şerrinden emin değilse, o gerçek manada Allah'a iman etmemiştir' Diyor. Bu komşunun kim olduğunu söylemiyor. O yüzden bu hususa çok önem vermemiz lazım. Komşuluk ilişkilerimizi sağlam tutmamız lazım. Bunu sağlamlaştıran her türlü adımı bizim atmamız lazım. Hele bir de derdi İslam olan, davetçi kimliği olan ve Müslümanların birlikteliğini kendisine hedef koymuş olan her birimiz eğer bunu sağlam tutarsak emin olun çok büyük bir iş başarmış oluruz." ifadelerini kullandı.

"Bize düşen Peygambere uymaktır"

Konuşmasının devamında Şimşek, "Sağdan 40 ev, soldan 40 ev, önden 40 ve arkadan 40 eve kadar komşundur. Kur'an ve sünnet çerçevesinde bu kadar insanla ilişkimiz iyi ve şerrimizden kendilerini emin hissediyorlarsa, kendimiz için istediğimizi onlar için de istiyorsak ve bu muhabbeti, bu saygıyı ve bu hürmeti koruyabiliyorsak toplum neden kardeş olmasın. O yüzden hepimize düşen bu hususta Peygamber Efendimizin sünnetine riayet etmektir." şeklinde konuştu.

"Komşularımızla iyi ilişkiler içinde olalım"

Toplumda kaybolmaya yüz tutmuş komşuluk ilişkilerinin bir kez daha ihya edilmesi gerektiğinin altını çizen Şimşek, şunları söyledi:

"Müslümanlar olarak bunu kendimize iş edinelim. Komşularımızla iyi ilişkiler içinde olalım. En ufak bir hediye bile münasebetlerimizi çok güçlü kılar. Selam verelim, hasta olduklarında ziyaret edelim, güzel günlerinde onları tebrik edelim, vefat ettikleri zaman defnetme gibi birçok komşuluk münasebetleri vardır. Bugün müptela olduğumuz pek çok hastalıklarımızdan kurtulmamızın bir çaresi de komşuluk ilişkilerimizin sağlam tutulmasıdır. Buna önem verelim, birbirimize değer verelim, birbirimizi hor görmeyelim. İnşallah bu toplumumuzun sağlam kalmasına büyük bir etki edecektir."(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler