İTTİHADUL ULEMA üyesi Ekrem Derdiyok: Ramazan Ayı ümmet için bir mekteptir

İTTİHADUL ULEMA üyesi Ekrem Derdiyok: Ramazan Ayı ümmet için bir mekteptir

İTTİHADUL ULEMA üyesi Ekrem Derdiyok, “Ramazan ayı, insanlık için bir mektep, ders, nasihat ve nefsi terbiye vesilesidir” dedi.

Ramazan ayı, Müslümanlar için en başta insanlığın yaratılış gayesi olan Allah’a ibadet etmeyi ve o ibadetin kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’in kendisinde inişini ifade ediyor diyen İTTİHADUL ULEMA üyesi Derdiyok, “Aynı zamanda 11 ayın sultanı, rahmet-mağfiret, bereket, nübüvvet, ümmet ayı ve manevi iklimin ve atmosferinin ümmetin üzerine düşmesidir diyoruz. Ramazan ayı içinde öyle bir gece var ki o gece 1000 aydan daha hayırlıdır.” dedi.

“Ramazan ayı ümmet ve insanlık için bir mekteptir”

Kur’an-ı Kerim’in birçok ayeti, bizlere Ramazan ayının önemini ve o manevi atmosferi anlatır diyen Derdiyok, “Bu ayın kıymetinin bilinmesi, yapılması gereken ibadetlerin Allah’ın rızasını gözeterek, en ekmel veçhile yerine getirilmesi, nefsin terbiye edilmesi durumunda yaratılış gayemiz olan Allah’a ibadet etmek başarılabilir” dedi.

Kişiyi birçok konuda hataya sevk edenin nefsi olduğunu hatırlatan Derdiyok, Ramazan ayı bizim için, ümmet için, insanlık için bir mekteptir, derstir, nasihattir, vaazdır ve nefsi terbiyedir; bu nedenle bu ayda oruç tutmakla ve ibadet yapmakla bu ayın değerinin bilinmesi gerektiğini söyledi.

Derdiyok, Şaban’ın son günlerinde Resulullah’ın (sav) sahabelere şunu söylediğini ifade etti:

“Ey dava arkadaşlarım, insanlık, inananlar, Ramazan ayının manevi iklimi ve rahmet gölgesi üzerimize düşmüştür. Allah onda tutulması gereken bedeni ibadeti farz, gecesini ise sünnet kılmıştır. Ramazan ayı, öyle bir ay ki başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise ateşten kurtuluştur. Sizden her kim aç olan Müslüman kardeşini yedirir ve içirirse bir köle azat etmiş kadar sevap kazanır ve aynı zamanda günahlarının bağışlanmasını, rabbinin mağfiretini elde etmiş olur.”

Resulullah’ın bu mesajının Kur’an ve sünnete iman eden herkese büyük bir nimet, lütuf ve rahmet olduğunu dile getiren Derdiyok, bu sebeple Ramazan ayının kadrini ve kıymetini, değerini bilmeliyiz dedi.

“Cebrail aleyhisselam takip ediyor, Peygamber Efendimiz Kur’an okuyor”

İTTİHADUL ULEMA üyesi Ekrem Derdiyok

Ramazan’ın başlamasıyla Peygamber Efendimiz Kur’an okuyor, Cebrail aleyhisselam takip ediyor ve Mukabele dediğimiz olay gerçekleşiyor ifadelerini kullanan Derdiyok, “Kur’an’ın feyzinden nasıl yararlanacağız, bunun yolunu Peygamber efendimiz bize göstermiştir; hayat kitabımız, rehberimiz olan Kur’an-ı Kerimi bolca, anlayarak, yaşayarak okuyacağız ki bir mümin yaşayan, gören ve düşünen Kur’an olsun. Çünkü bizim yaratılış sebebimiz Kur’an’ın getirmiş olduğu hüküm ve ahkamları fiili olarak yaşamaktır, işte Ramazan da o hüküm ve ahkamlardan birisidir” şeklinde konuştu.

“Zekât İslam’da zengin ile fakir arasında kalpleri bağlayan bir köprüdür”

İbadetin İslam’da; mal, beden ve hem mal hem de bedenle yapıldığını aktaran Derdiyok, bakıyoruz ki Ramazan ayı, bedeni ibadet olduğu kadar mâli ibadetleri de içinde barındıran bir aydır.

İslam’ın beş şartından biri olan, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, zekât ibadeti, Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi: “İslam’ın köprüsüdür, zengin ile fakir arasında onların kalplerini birbirine bağlayan bir köprüdür, bir bağdır.”

“On bir ayın içinde kirletilen bütün organlarımızı, manevi iklimde, ibadetle temizlemeliyiz”

Bütün organlarımıza oruç tutturmalı ve onlara ayar vermeliyiz ifadelerini kullanan Derdiyok, “Allah’ın boyasını bütün hayatımıza sürmeliyiz. Ramazan’ın getirmiş olduğu feyz ve bereketinden doyasıya yararlanmak istiyorsak 11 ayın içinde kirletilen bütün organlarımızı manevi iklimle, manevi temizleyici olan hükümlerle, ibadetlerle temizlemeliyiz. Müslümanlar olarak kendimizi tümden Kur’an’a ve sünnete vermeli, yaşayarak insanlara örnek olmalıyız. Böyle yaparsak hem yaratılış sebebimiz olan kulluk görevimizi yerine getirmiş hem de Ramazan ayının bereketinden istifade etmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki cumayı cumartesiye bağlayan gece, teravihlerin başlaması ve sahurlara kalkılmasıdır; inşallah cumartesi günü oruçlu olarak sabahlayacağız sözleriyle temennilerde bulunan Derdiyok şunları kaydetti:

“Bizi izleyen bütün kardeşlerimin şimdiden Ramazan’ını tebrik ediyorum. Ramazan ayı bize ümit olsun, rahmet, bereket ve iyilikler getirsin. Ramazan ayı, bizlerin, ailemizin, çocuklarımızın ve ümmetin kurtuluşuna ve hidayetine vesile olsun. Ramazan’ın içindeki o manevi iklimi, Rabbimiz kalbimize, beynimize, benliğimize, hayatımıza ve bakış açımıza yerleştirmeyi nasip eylesin. Ümmeti bu bela, musibet ve sıkıntılardan kurtarsın ve Kuran eksenli bir hayat yaşamamızı nasip etsin.” (İLKHA)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.