Kapılar madencilerin üzerine kilitleniyor!

Kapılar madencilerin üzerine kilitleniyor!

Zonguldak’ta bir maden ocağında işçilerin erken çıkmalarını önlemek için asansör kapılarının kilitlendiği ortaya çıktı.

Zonguldak’ta TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü, toplam 1.800 madencinin 3 vardiya halinde çalıştığı maden ocağında üretimi artırmaya yönelik tedbirler kapsamında, işçilerin ocaktan erken çıkmasını önlemek için 2011’de kilit uygulaması başlattı.

Madenci ocağa girdikten sonra asansör çıkış kapılarının üzerlerine kilitlenmesi tepkilere yol açtı. Madenciler, ocaktan çıkmama eylemleri yaparak uygulamaya tepki gösterdi.

Ancak Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve işçilerin eylemi hiçbir işe yaramadı. 



‘ACİL ÇIKIŞ NASIL KİLİTLENİR'  

GMİS, uygulamanın kaldırılması için TTK ile yaptığı görüşmelerden de sonuç alamayınca, geçen 9 Temmuz’da Zonguldak 3’üncü İş Mahkemesi’ne başvurdu. GMİS, dava dilekçesinde, 19 Eylül 2013’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca hazırlanan, ’Maden işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği’ yönetmeliğinin, ’Acil çıkış kapıları kilitli olmaz. Acil çıkış yolları ve kapılarında çıkışı zorlaştıracak hiçbir engel bulundurulmaz’ başlıklı 13’üncü maddesinin ihlal edildiği belirtildi. Mahkemenin TTK’nın savunmasını beklediği öğrenildi.


 
‘MADEN DEĞİL SANKİ CEZAEVİ'  

GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, kilit uygulamasının kuruma bağlı 5 müesseseden sadece Üzülmez’de yapıldığını söyledi. Maden ocağının cezaevine dönüştürüldüğünü savunan Tutkun, şöyle konuştu: “İnşallah bir arkadaşımızın canı yanmaz. Bunun vebali kurum yetkililerinindir. Maden işçisi yerin altında işini yapmadan çıkmaz. Bu tür yöntem 1940’larda yapılmış. Ayrıca müessesenin her tarafında, giriş ve çıkışlarda kamera var. Varsa böyle bir erken çıkma olayı toplu sözleşmenin maddeleri zaten açık. Cezai işlem var, disiplin cezası var. Bu tür cezalar varken insanların üzerine kapı kilitlemek ne kadar doğru, kamuoyuna bırakıyorum.”

SOMA KOMİSYONU CEO'YU DİNLEYECEK 

TBMM Soma’daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, komisyon çalışmaları kapsamında aralarında Soma Holding Yönetim Kurulu Vekili ve CEO’su Can Gürkan’ın da bulunduğu tutuklu maden işletmesi sorumlularıyla görüşeceklerini bildirdi. Ardından kazaya bizzat maruz kalmış işçilerle tekrar görüşeceklerini anlatan Alaboyun, ardından Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ı davet edeceklerini söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler