Kara Kovan Balı markalaşma yolunda

Kara Kovan Balı markalaşma yolunda

Hizan Bal Üreticileri Birliği ve Kaymakamlığın ortaklaşa hazırladıkları ve DAKA tarafından finanse edilecek “Hizan İlçesinin Arı Yetiştiriciliğinde Flora Potansiyelinin Belirlenmesi ve Hizan Kara Kovan Balının Karakterizasyonu Projesi” ile Hizan balı mark

Bitlis’in Hizan ilçesinde üretilen balın markalaştırmasıyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Hizan Kaymakamı Sedat İnci, Hizan Kara Kovan Balının markalaştırılmasını sağlamak amacıyla “Hizan ilçesinin Arı yetiştiriciliğinde Flora Potansiyelinin Belirlenmesi ve Hizan kara Kovan Balının Karakterizasyonu Projesi”ni hayata geçirdiklerini söyledi.

 

Amaçlarının şifa kaynağı olarak bilinen Hizan Karakovan balının üretildiği alanlarda coğrafik işaretleme ve sertifikasyon çalışmalarını yaparak, üretilecek daha kaliteli ve doğal bal ile arıcıların gelir seviyesini arttırmak olduğunu ifade eden İnci, şöyle konuştu:

“Projemizdeki amacımız bitki florasının ve Kara Kovan bal içeriklerinin belirleyip Hizan Kara Kovan Balı’nın markalaştırılmasını sağlayarak bal üreticilerinin gelir seviyesini arttırmaktır. Bitki çeşitliliği yönünden oldukça zengin olan ilçemizin floristik değerlendirmesini yapacağız. Hizan Kara Kovan balının kalite açısından değerlendirmesini yaparak faklılıklarını ortaya koyacağız. Bölgemizde bulunan arı ırkları ve fauna özelliklerini belirleyerek, yaygın olan arı hastalıklarının tespit edilmesi ve mücadelesi sağlanacaktır.”

 

DAKA tarafından finanse edilecek Projenin saha çalışması hakkında da bilgi veren İnci, “İlçenin bitki florasının tespitinin yapılacağı projede, Hizan’da belirlenen 20 lokasyondan bal numuneleri alındıktan sonra bunlar laboratuarlarda analiz edilecek.

 

Böylelikle kendine has ayrı tadı ve kokusuyla meşhur olan Hizan’ın Kara Kovan Balı’nın kimyasal içeriği belirlenecek. Ayrıca belirlenen bitki florası, bal analizi ve polen analizlerine göre Türkiye Patent Enstitüsüne başvurularak Hizan Kara Kovan Balı için coğrafik işaret alınması sağlanacak. Proje kapsamında planlanan faaliyetlerin gerçekleştirilmesinin ardından ise Hizan Kara Kovan Balının markalaşması sağlanacaktır.” diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.