Katil ABD 70 yıl önce Japonya'nın Hiroşima şehrine atom bombası attı

Katil ABD 70 yıl önce Japonya'nın Hiroşima şehrine atom bombası attı

Bugün, katil ABD'nin Japonya'nın Hiroşima şehrine atom bombası atarak tam 145 bin kişiyi katletmesinin 70. yıldönümü.

Hiroşima'da 145 bin kişinin ölümüne neden olan atom bombasının 70. yılında, Hiroşima'da Barış Parkı'nda düzenlenen törene binlerce kişi katıldı.

Başbakan Şinzo Abe'nin katıldığı bir tören düzenlenirken, ölenlerin anısına kentteki Motoyasu Nehri'ne fenerler bırakıldı. Japonya'da ülke çapında bir dakikalık saygı duruşu yapılırken, bombanın düştüğü saat olan 08:10'da çan çalındı. Barış Parkı'nda toplanan 40 bin kişiye konuşan Başbakan Şinzo Abe dünyaya nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu.

Hiroşima ve üç gün sonra Nagasaki kentlerine atılan atom bombaları İkinci Dünya Savaşını sona erdirmişti. Enola Gay adlı Amerikan B-29 tipi uçaktan atılan bomba 6 Ağustos 1945'te kentin 600 metre üzerinde patlamıştı.

İNSANLIK TARİHİNİN EN KANLI SALDIRISININ KORKUNÇ HİKAYESİ

Bundan 70 yıl önce 6 Ağustos 1945'te insanlık tarihinin en korkunç saldırısı yaşandı. Amerika Birleşik devletlerine ait savaş uçağı Enola Gay atom bombasını Hiroşima üzerine bıraktı.Birkaç saniye içinde on binlerce insan hayatını kaybetti.

Uzak doğuda büyük bir Japon imparatorluğu hedefiyle yola çıkan Japon askeri imparatorluğunun karşısında tek büyük güç ise Pasifik okyanusundaki güçlü donanması ile Amerika Birleşik Devletleri idi. Amerikan deniz filosu pasifikte bulunurken bu hedefin gerçekleşmesi olanaksız görünüyordu.

İşte bu amaçla Japonya 7 Aralık 1941 tarihinde Havai adalarında bulunan Pearl Harlbour Amerikan deniz ve hava üssüne bir saldırı düzenledi. Böylece dünya savaşı uzak doğuyu da içine alır şekilde genişledi.Bu saldırı ile Amerika Birleşik Devletleri de savaşa dahil oldu.

1939'da başlayan, Japonya'nın da 1941 yılında dahil olduğu II.Dünya savaşı 6 yıl sürdü. 1945 yılının Mayıs ayında savaş Avrupa'da sona ermiş diktatörlük rejimleri kaybetmişti. Almanya ve İtalya şartsız bir şekilde teslim olmuştu. Buna karşın savaş uzak doğuda devam etmekteydi. II.Dünya savaşında büyük bir hezimet yaşayan Japonya için savaşı sürdürmek artık imkansızdı. Bu sebeple Japonya 10 Temmuz 1945'ten itibaren ateşkes antlaşmasının yollarını aramaya başladı ancak bu çabalar sonuç vermedi. 17 Temmuz 1945'te Almanya'nın Potsdam kentinde Müttefik liderleri Harry S. Truman, Winston Churchill ve Josef Stalin'in katılımıyla Potsdam Konferansı açıldı. Konferansın sonunda 26 Temmuz 1945'te müttefikler Potsdam demeci ile Japonya'yı teslim olmaya çağırdı. Ancak burada Japonya'nın imparatorluk sisteminin korunmasına dair madde kaldırıldığı için Japon Başbakanı Suzuki, Potsdam demecini kabul etmedi. Böylece Japonya'nın ateşkes isteği geri çevrilmiş oldu.

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri büyük bir saldırının hazırlığını yapmaktaydı. 12 Nisan 1945'te Roosevelt ölmüş ve yerine Devlet Başkanlığı'na Truman getirilmişti. Daha önceden çalışmalarına başlanmış olan atom bombasının ne zaman ve nerelerde kullanılacağı ile ilgili de hazırlıklar yapılmaya başlandı. Öncelikle 17 bölge incelemeye alındı. 11 Mayıstaki toplantıda atom bombası için belirlenen şehirler Kyoto, Hiroşima, Yokohama ve Kokura kentleri oldu. Daha sonra Kyoto'nun yerine Niigata seçildi. 28 Mayıs 1945'te ise atılacak olan Atom bombasının etkisinin ölçülebilmesi maksadıyla seçilen dört kente hava saldırıları yasaklandı. 1 Haziran 1945 tarihli toplantı da ise Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombasının atılacağı ve bomba atılmadan önce herhangi bir ikazın olmayacağı kararlaştırıldı.

Amerika'da bu toplantılar yapılırken aynı zamanda atom bombasının ilk denemeleri de yapılmaya başlanıyordu. Atom bombasının ilk denemesi 16 Temmuz 1945 günü Meksika sınırı yakınlarındaki Alamogordo çölünde gerçekleştirildi. Trinity adlı bu denemede patlamanın şiddeti 16 bin ton dinamite eş değerdi ve o güne kadar ki tüm bombalardan çok daha şiddetliydi.

25 Temmuz 1945'te ABD Başkanı Truman son emrini verdi: 3 Ağustostan sonraki hava şartlarının müsait olduğu gün atom bombası atılacaktı.

6 Ağustos günü Güney Pasifikteki Tinian adasından Enola Gay isimli B-29 uçağı içinde Little Boy-Küçük Çocuk isimli atom bombası ile havalandı. 10 bin metre yükseklikten 8:13'te atılan bomba saat 8:15'te Hiroşima'nın 580 metre üzerinde patladı. Atom bombası ile 70 bin insan aynı anda hayatını kaybetti ve 140 bin kişi de yaralandı. Şehirdeki 90 bin binadan 60 bini patlamanın etkisi ile yerle bir oldu. Bir hafta boyunca şehre asit yağdı. İki ay içerisinde ise radyasyonun etkisi ile 70 bin kişi daha hayatını kaybetti.5 yıllık süre içinde 60 bin kişinin de ölümü ile Hiroşima'da ölenlerin sayısı 200 bini buldu. Ölümlerin haricinde on binlerce insan ise sakat kaldı.

ABD Hiroşima'dan üç gün sonra 9 Ağustos 1945'de saat 11:02'de Nagazaki'ye ‘‘B-29 uçağı Bocksar'' ile Plütonyum-239 tipi Fat Man (Şişko Adam) isimli atom bombasını kullanarak Japonya'da ikinci katliamını gerçekleştirdi. 240 bin nüfuslu Nagazaki'nin bombalanması ile 74 bin kişi hayatını kaybetti ve binaların %36'sı tamamen yok oldu. Daha sonra atom bombasının etkisiyle ölenlerin sayısı 143.124'e ulaştı.

Bombalamaların ardından Japonya kayıtsız şartsı telsim oldu. Atom bombası kullanılmadan da Japonya'nın teslim alınması belki mümkündü. Ancak bu yol denenmedi. Atom bombasının kullanılarak on binlerce sivilin öldürülmesi ise tarihe büyük bir insanlık suçu olarak geçti.

Dünyabülteni

http://www.dunyabulteni.net/manset/337263/abdnin-hirosima-katliami-70nci-yilinda

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.