Kavak Mezrası'nda bayram coşkusu

Kavak Mezrası'nda bayram coşkusu

Batman'ın Hasankeyf ilçesine bağlı Üçyol köyü Kavak Mezrası sakinleri bayramı coşkuyla karşıladı.

Hasankeyf ilçesine bağlı Üçyol köyü Kavak Mezrası'nda (Xırbeismail) her yıl olduğu gibi bu yılda bayram coşkuyla karşılandı. Eski bayram geleneklerini devam ettiren köyde sevinç ve coşkuyla kutlanıyor. 7'den 70'e camide namaz kılan köy sakinleri bayramlaştıktan sonra önce büyüklere, sonra gençler ve ardından çocuklar  topluca ev ev dolaşarak bayramlaştılar.

90'lı yıllarda PKK’nın zulmüne  maruz kalan ve büyük zorluklar yaşamasına rağmen, İslami değerlerinden ödün vermeyen Xırbeismail köyü sakinleri camide bir araya gelerek bayram namazını eda ettiler. Bayram namazında okunan hutbede birlik olmanın gerekliliği vurgulandı, bayramın küskünlük ve düşmanlıkların sonlandırılmasına bir vesile olması gerektiği mesajı verildi.  

Köyde bayramlaşma camide kılınan bayram namazının ardından, varsa önce hastalar ziyaret edilir. Daha sonra da  ev ev dolaşılarak, hal hatır sorulur ve verilen ikramlardan yenilir. Bayramlaşma bittikten sonra yine topluca köy mezarlığına gidilir.

Bayramla ilgili duygularını İLKHA ile paylaşan köy sakinleri, bayramın ümmetin kurtuluşuna vesile olmasını temennisinde bulundular.

Köy sakinlerinden Hacı Nurettin Çelik ,“Allah bu bayramı Müslümanların barış ve birliğine vesile etsin. Müslümanları uyandırsın ve tuttukları orucu kabul eylesin. Allah hepimizin yardımcısı olsun” duasında bulundu.

İstanbul’da yaşadığını söyleyen köy eşraflarından iş adamı M. Şirin Çelik ise "İstanbul’da ikamet ediyorum. Bayramın bütün dünya Müslümanları için hayırlara vesile olmasını cenabı Allah’tan niyaz ediyoruz. Allah-ü Teâlâ barış, kardeşlik, vahdet, ümmet anlayışıyla bütün Müslümanları birlikte hareket ettirmeyi nasip eylesin inşallah. Bütün dünya Müslümanlarının bayramı mübarek olsun.” dedi.
Duygularını paylaşan bir başka köy sakinlerini Hayrettin Çelik de "Allah-u Teala bu hayırlı ayı ve günleri tekrar tekrar Müslümanlara yaşatsın. Rabbim bu günleri Müslümanların arasına sulhun yerleşmesine vesile kılsın. Aralarındaki bu fitne ateşini söndürsün inşallah. Rabbim bizi bu ayın rahmet ve bereketinden mahrum etmesin”. diyerek temennilerde bulundu.

Bayramın günahlardan arınmaya vesile olmasını temennisinde bulunan Medrese öğrencisi Ali Mürteza Tunç, “Bugün Müslümanların bayramıdır. Müslümanlar katledilmesin. Hepimiz kardeşiz. Zekât, fitre gibi ibadetlerin Müslümanların af olunmasına vesile olsun. Müslümanlardan ilim ehli kişilerden bu ateşe bir su dökülmesi için dua istirham ediyorum.” dedi.

Köy bayramlarının apayrı bir manevi havasının olduğunu söyleyen Ahmet Tunç ise şöyle konuştu: “Tüm Müslümanların bayramını kutluyorum. Ramazan çok güzel geçti. Yüzümüzün akıyla bitirdik. Allah’tan temenni ediyorum ki Ramazan Bayramı ümmetin vahdetine vesile olsun. Aramızdaki bu fitne fesadın kalkmasına vesile olsun.”

Köy çocuklarının da büyük bir sevinçle iştirak ettiği Xırbeismail Mezrasında birinci gün bayramlaşması mezarlıkların ziyaret edilmesiyle sona erdi. (Süleyman TUNÇ-İLKHA) 










































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.