Keşmir'in geleceğine ve statüsüne Keşmir halkı karar vermelidir

Keşmir'in geleceğine ve statüsüne Keşmir halkı karar vermelidir

Anadolu Gençlik Derneği Şanlıurfa Şubesi tarafından Keşmir ile ilgili yapılan basın açıklamasında, Keşmir'in geleceğine ve statüsüne Keşmir halkının karar vermesi gerektiği ifade edildi.

Anadolu Gençlik Derneği Şanlıurfa Şubesi tarafından, Hindistan'ın 70 senedir Keşmir'e özel statü tanıyan anayasa maddesini kaldırılması ve yaşanan gerilim ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.

Anadolu Gençlik Derneği Şanlıurfa Şubesi'nde düzenlenen basın açıklamasını dernek adına Üniversite Komisyon Başkanı Derviş Mehmet Yazıcı okudu.

Keşmir sorunu ile ilgili Pakistan ve Hindistan arasında yaşanan gerileme değinerek açıklamaya başlayan Yazıcı, "Keşmir; Pakistan, Hindistan ve Çin arasında yer alan, halkının çoğunluğu Müslüman olan bir bölgedir. Keşmir, 24 Ekim 1945'de kurulan Birleşmiş Milletlerin 'Çözülmemiş Sorunlar' listesindedir. Keşmir sorunu nedeniyle Pakistan ve Hindistan arasında bugüne kadar 3 kez savaş yaşanmıştır. Bugün Keşmir topraklarının büyük bir kısmı Hindistan işgali altındadır. Son günlerde yaşanan sıcak gelişmelerle Keşmir'de insani bir kriz kapının eşiğindedir. İşgal altındaki Keşmir'de Müslüman halk için zaten şartlar çok zordu. Hindistan'ın kabul edilemez uygulama ve kararlarıyla Keşmir bir ateş hattı olma yolunda ilerlemektedir." şeklinde konuştu.

Keşmir sorununun İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngiltere'nin çekildiği topraklarda bıraktığı üç sorundan biri olduğunu belirten Yazıcı, "Bu üç sorun Kıbrıs, Filistin ve Keşmir sorunudur. Kıbrıs sorunu, 1974 Barış Harekâtı ile çözülmüştür. Ancak Filistin ve Keşmir sorunları devam etmektedir. Keşmir 8. yüzyılda İslam'la tanışmıştır. Keşmir, 14. Yüzyıldan itibaren de yoğun bir şekilde İslamlaşmıştır. Bir ara Moğolların hâkimiyet kurduğu bölge sırasıyla Afganların, Sihlerin ve İngilizlerin kontrolüne geçmiştir. Balfour Deklarasyonu ve Sykes-Picot ile Ortadoğu'yu istikrarsızlaştıran İngilizler, Amritsar Anlaşması ile de Keşmir'i uluslararası bir problem haline getirmişlerdir.  İngilizler, 16 Mart 1846'da imzalanan Amristsar Anlaşması ile halkının çoğunluğu Müslüman olan Keşmir'i 7,5 milyon rupe, 1 at, 12 keçi, 6 kaşmir örtü karşılığında Hindulara satmışlardır. Halkın kabul etmediği bu satış, günümüze kadar devam eden sorunların da temelini oluşturmuştur." dedi.

"Hindistan, israil gibi anlaşma maddelerine hiçbir zaman uymadı"

Keşmir'de nüfusun çoğunluğunun Müslüman olmasına rağmen İngilizlerin bölgenin yönetimini Hindulara bırakmasının İngiliz siyaseti olduğunu değerlendiren Yazıcı, "Pakistan, Keşmir sorunundan dolayı ilk kez 22 Ekim 1947'de Hindistan'la savaştı. 1 Ocak 1949'da Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda ateşkes anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre iki ülke de askerlerini geri çekecek, Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılacak halkoylamasıyla Keşmir'in geleceği karara bağlanacaktı. Ancak Hindistan, aynı israil gibi anlaşma maddelerine hiçbir zaman uymadı. Hindistan ordusu geri çekmediği gibi Müslümanların çoğunlukta olduğu Cammu Keşmir'i de kendine bağladı. İşgalden sonra Cammu Keşmir'i daha özerk bir şekilde yöneten Hindistan, 1963 yılında aldığı bir kararla Cammu Keşmir'i eyalet ilan edip bölgeye vali atadı. Birleşmiş Milletlerin aynen israil karşısında etkisiz kalması gibi Hindistan'a da bir yaptırım uygulamaması Pakistan'ı 1965 ve 1999'da iki kez daha Hindistan'la karşı karşıya getirdi." ifadelerini kullandı.

"Keşmir'in geleceğine ve statüsüne Keşmir halkı karar vermelidir"

Keşmir ile ilgili yaşanan son gelişmelerine dikkat çeken Yazıcı, "Hindistan'ın iki hafta önce, Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan anayasanın 370'inci maddesini iptal etmesi ve bölgenin özel statüsünü ortadan kaldırması bardağı taşıran son gelişme oldu. Hindistan tek taraflı olarak, Cammu Keşmir'in, kendi anayasasına sahip olmak, savunma, iletişim ve dış ilişkiler dışındaki tüm meselelerde karar almak gibi birçok ayrıcalığını sona erdirmesi, işgalini kalıcı bir duruma dönüştürme hamlesidir. Bu niyet ve bu doğrultuda atılan adımlar hem kabul edilemez hem de Keşmir sorununu asla çözmez. Keşmir sorununun çözümü için öncelikle Keşmir halkı bir nesne olarak görülmemelidir. Keşmir'in geleceğine ve statüsüne Keşmir halkı karar vermelidir. Birleşmiş Milletler'in aldığı kararlar gereği 'plebisit' yapılmalı, sandıktan çıkan sonucu bölge ülkeleri ve küresel güçler kabul etmelidir." diye konuştu.

"Hindistan, israil gibi Keşmir'deki demografik yapıyı lehine çevirme girişimlerinden vazgeçmelidir"

Keşmir sorunun, bölgede birden çok ülkenin içinde yer alacağı büyük bir savaşa dönüşme ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini savunan Yazıcı,  "Her durumda başta Hindistan ve Pakistan olmak üzere taraflar arasında diyalog kanalları açık tutulmalı, nükleer ya da konvansiyonel her türlü savaştan kaçınılmalıdır. Hindistan, Keşmir halkına rağmen bölgede asker bulundurma tutumundan vazgeçmelidir. Aynı şekilde işgalci Hindistan yönetimi Keşmir halkına karşı kullandığı orantısız şiddete son vermelidir. Halkın insanî hak talepleri karşısında güvenlik güçlerinin hukuksuz uygulamalarına fırsat vermemelidir. Hindistan, aynen israil gibi Keşmir'deki demografik yapıyı lehine çevirme girişimlerinden vazgeçmelidir." şeklinde konuştu.

"Keşmir halkının ve haklı taleplerinin yanındayız"

Açıklamanın sonunda Türkiye hükümetine seslenerek Keşmir halkına destek olunması çağrısında bulunan Yazıcı, "ABD başta olmak üzere küresel güçler, Keşmir'de meydana gelebilecek çatışma ve gerilimler üzerinden çıkar hesapları yapmayı bırakmalıdır. Türkiye hükümeti, Keşmir halkının sesine ses olmalı, Keşmir halkıyla dayanışma imkânlarını artırmalı, bölgede çözüme dair daha etkin bir politika izlemelidir. Keşmir halkının hak ve adalet taleplerinin ve bu yöndeki gösterilerinin Hindistan ya da başka aktörler tarafından terör faaliyeti olarak gösterilmesine engel olunmalıdır. Camilerin ve mescitlerin Hindistan tarafından terör yuvaları olarak, toplu ibadetlerin terör eylemi olarak lanse edilmesinin önüne geçilmelidir. Bizler Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak Keşmir halkının ve haklı taleplerinin yanında olduğumuzu buradan tüm dünyaya ilan ediyoruz." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler