Kişilikleriyle Müstesna üç sehit

Kişilikleriyle Müstesna üç sehit

Onları tanıyan bilen herkes onlar için, “saygılı, efendi, ahlaklı ve dindar kişilerdi” diyorlar. Bahsi geçenler 90’lı yıllarda, PKK, İslami değerlere ve bu değeri yaşayanlara karşı büyük bir savaş açmıştı. Bu savaşta PKK, insaf, vicdan, dürüstlük ve ahlak

Veysi Rüzgar / Doğruhaber


SAHABELER GİBİ YAŞAYIP SAHABELER GİBİ ŞEHİT OLDULAR

Şemsettin Akdaş 38, kardeşi Nuri Akdaş ise henüz 25 yaşındaydı. Bu iki kardeş 20 Eylül 1994 tarihinde Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Ayrancı(Derakire) köyü yakınlarında PKK tarafından şehit edildiler. Şehid Şemsettin ve Nuri Akdaş kardeşler, babaları ve bir köylüleriyle beraber köylerine giderken, köy yakınlarında bulunan Danalı köyü girişinde kimlik kontrolü yapan PKK’liler tarafından ateş açıldı. Açılan ateş sonucunda olay yerinde Şehit Nuri vefat ederken, abisi Şemsettin ciddi yara aldı. Yaklaşık 2 yıl çeşitli hastanelerde tedavi gören ancak tedavileri sonuç vermeyen Şehit Şemsettin şehit düşerek, küçük kardeşi Şehit Nuri’nin yanına, şehitlik mertebesine ulaştı. Şehadetlerinin 20. yılı nedeniyle konuşan Şemsettin Akdaş’ın oğlu Feremez Akdaş, babası Şemsettin Akdaş ve amcası Nuri Akdaş’ın Sahabelerin hayatlarını örnek aldıklarını ve onlar gibi yaşayıp şehit olduklarını söyledi.

HAYATI BOYUNCA KİMSEYİ İNCİTMEDİ


Şehid Şemsettin Akdaş’ın oğlu Feremez Akdaş, babasının 1956’da Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Ayrancı (Derakire) köyünde doğduğunu ve köyde çiftçilik yaparak geçimlerini sağladıklarını ifade etti. Feremez Akdaş, ailelerinin varlıklı olmasından dolayı köylerine gelen misafirlere, fakir ve muhtaçlara hep yardım ettiklerini belirtti. Oğul Feremez, babasının hayatı boyunca hiç kimseyi incitmediğini ve çok güzel bir ahlaka sahip olduğunu ifade etti.

İSLAM YOLUNDA ŞEHİT DÜŞTÜLER


Amcası Şehid Nuri Akdaş’ın hayatını da anlatan Feremez Akdaş, 1969’da amcasının da aynı köyde doğduğunu söyledi. Feremez Akdaş, amcasının da abisi Şemsettin’in yolundan gittiğini ve İslam yolunda şehit düştüğünü ifade etti. Amcasının şehid edildikten sonra arkasında bir eş ve henüz 3 aylık olan küçük bir kızı bıraktığını belirtti.

MÜLAYİM BİR İNSAN; ŞEHİD MUHAMMED ATA KETME


1992 yılında PKK tarafından katledilen Şehid Muhammed Ata Ketme, 1974 yılında Batman’ın Hasankeyf İlçesi Üçyol (Dıfne) köyünde doğdu. İlkokulu Batman’da okuyan Şehid Ata, Ortaokulu Gercüş Bölge Yatılı Okulu’nda okudu. Bu yıllarda İslam davası ile tanışan Şehid Ata, liseyi Batman’da okudu. Ancak diplomasını alamadan şehid edildi.

BAŞARILI BİR TEBLİĞCİYDİ


Gercüş’te Ortaokul okurken tanıştığı İslam davası uğruna Batman’da özellikle tebliğ çalışmalarında çok başarılı bir çalışma yürüten Şehit Ata’nın okuduğu lisede yaptığı tebliğ çalışmaları sonucu kısa sürede İslam davetçileri okula hâkim olacak düzeye geldi. Şehid Ata, çalışmalarında samimiyet ve fedakârlık timsali idi. Öyle ki ailesinin maddi durumu fazla iyi olmamasına rağmen aldığı harçlıkla ve kendi çalışmasıyla kazandığı parayı kitap alarak, tebliğ çalışmalarında kullanıyordu. Tek düşüncesi İslam davasına hizmet edebilmek ve bu uğurda can vermek idi. Liseyi bitirene kadar bu şekilde devam etti. Şehid Muhammed Ata, İslam davası yolunda 16 Eylül 1992’de çıkmaz bir sokakta kalleş kurşunlarla henüz 18 yaşındayken 14 yerinden vurularak şehit edildi.

AKLI HEP İSLAM’DA İDİ


Şehid Ata’yı anlatan ablası olan Sultan Takak, “Muhammed Ata, küçüklüğünden beri sakin birisi idi. Onun aklı hep Müslümanlık yolunda idi. Çocukluğundan beri sessiz birisiydi. Sakindi, uysaldı, efendiydi, okulunu okuyordu. Bir gün ona telefon geldi, evden çıktı ve bir daha gelmedi. Eski sanayi sitesinde şehit edildi. Babamız ve annemiz de ondan sonra vefat ettiler.” dedi.

DİPLOMASI ARKADAŞLARI TARAFINDAN TAZİYESİNE GETİRİLDİ


Mülayim bir insan olan Şehid Muhammed Ata’yla olup da ondan hoşnut ve memnun olmayan hiç kimse yoktu. Batman’da binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde Karşıyaka Şehitler Mezarlığı’na defnedilen Şehid Ata’nın taziyesi bir hafta boyunca yoğun bir katılımla gerçekleşmişti. Şehid Ata şehit edildiğinde lise son sınıftaydı. Arkadaşları Şehit Ata’nın diplomasını şehidin taziyesi sırasında alarak ailesine vermişti. Bu durum aileyi çok duygulandırmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.