Kışın çiftlik hayvanlarında solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı neler yapılmalı?

Kayaoğlu, bahar ve yaz aylarında meraya salınan büyük ve küçükbaş hayvanların, kış aylarında ahırlara kapatılmasından kaynaklı solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı özellikle ahırın havalandırılması gerektiğini ve hastalık öncesi aşılarının yapılması

Kış aylarında solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı hayvan sahiplerinin dikkatli olmaları konusunda tavsiyelerde bulunan Veteriner Hekim Nurhak Kayaoğlu, İLKHA`ya değerlendirmelerde bulundu.

Kayaoğlu, bölgede meraya dayalı bir hayvancılık yapıldığını, kış aylarında ise hayvanların ahırlarda beslendiğini ve bu kapalı alanların havasız kaldığında hayvanların solunum yoluyla hastalıklara müptela olduğunu belirtti.

Kayaoğlu, "Kışın ahır ortamına çekilen hayvanların üşümemesi için eskiden gelen bir gelenek olarak bütün pencereler ve havalandırmalar kapatılıyor. Bu bizim istemediğimiz bir olaydır. Kapatılan ahırdaki hayvanların dışkı ve idrarlarında oluşan amonyak, ciğerler üzerinde çok ciddi derecede ilitan özellikler barındırmaktadır. Bu da karşımıza solunum yolu hastalığı olarak çıkmaktadır." dedi.

Solunum hastalıklarına karşı yapılacakları anlatan Kayaoğlu, "İlk yapılması gereken şey aşılamadır. Fakat bölgemizde aşılama geleneği çok zayıf olup, hayvanlar hastalandıktan sonra müdahale ediliyor. Hastalandıktan sonra yapılan tedaviler, hayvan sahiplerine masraf ve fiyat olarak daha yüksek bir meblağ oluyor. Yapılacak bir diğer şey ise ahırların pencerelerinin açık olmasını sağlamaktır. Cereyan oluşturmamak şartıyla ahırların pencerelerinin açık olmasının hiçbir zararı yoktur. Yeterli yem verildikten sonra eksi 15 dereceye kadar hayvanların üşümediği ve verim kaybının yaşanmadığı bilinen bir gerçektir. Bunun tek şartı, hayvanların yeterli düzeyde beslenmelerini sağlamaktır. Yeterli beslenmeyi sağladıktan sonra soğuktan korkmamıza gerek yoktur. Bölgemizde eksi 15 dereceye ulaşan bir soğukluk da zaten yoktur." ifadelerini kullandı.

Halk tarafından yapılan bir diğer yanlışın ise akciğer hastalıklarında belli başlı ilaçların isimleri öğrenilip, hiçbir hekim muayenesi yapılmadan hasta hayvana verilmesi olduğunu söyleyen Kayaoğlu, "Bütün hayvanlarda aynı hastalığın olmadığı ve aynı tedavi şeklinin yapılmadığı biliniyor. Her hayvanın kendine özel tedavi türü, ilacı ve reçetesi olmak zorundadır. Bütün hayvanlardaki hastalıklar bir ilaç ile çözülemez. Çünkü bütün hastalıkları yapan mikrop türleri, parazitler, bakteriler ve virüsler farklı farklıdır. Bunların tedavi süreçleri ayrı ayrıdır. Hekime danışmadan ilaç kullanmanın bir mantığı yoktur." uyarısında bulundu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.