Kızımın sütannesi bana mahrem sayılır mı?

Kızımın sütannesi bana mahrem sayılır mı?

Şafi mezhebine göre süt bağıyla akrabalığın gerçekleşebilmesi için iki yaşından küçük çocuğun örfen emzirme olarak kabul edilebilecek şekilde en az beş defa doyarak süt içmesi gerekir.

Şafi mezhebine göre süt bağıyla akrabalığın gerçekleşebilmesi için iki yaşından küçük çocuğun örfen emzirme olarak kabul edilebilecek şekilde en az beş defa doyarak süt içmesi gerekir. (Dimyâtî, İânnetü’t Tâlibîn, lll, 523). Hanefi mezhebine göre, çocuğun doyup doymamasına bakmaksızın en az bir defa emzirme gerçekleşmişse, kardeşlik meydana gelir (İbn Âbidîn, Reddü’l Muhtâr, lll, 229).

Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'ın kaide niteliği taşıyan "Nesep yoluyla mahrem sayılanlar, süt emmeyle de mahrem sayılır" (İbn Mâce) hadisine binaen süt emen çocuğun, süt emdiği annesi, çocukları ve diğer yakınları, öz anne ve kardeşler gibi kendisine mahrem sayılır. Aynı şekilde süt verenin kocası da çocuğun sütbabası sayılır.

Fakat baba, çocuğuna süt veren kadına mahrem sayılmaz, bu kendisine yabancı sayılır (Muhammed Zuhaylî, El Mu'temed Fi'l Fikhi'ş Şafii IV, 330). Çünkü babayı, süt veren kadına mahrem yapan herhangi bir neden yoktur. Baba bu kadınla evlenebilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.