Koruyucu Aile Projesi İslami Açıdan Nasıl Değerlendirilir?

Koruyucu Aile Projesi İslami Açıdan Nasıl Değerlendirilir?

İslam dini, Müslümanlara birbirlerinin ihtiyaç ve sıkıntısını giderme hususunda yardımcı olmalarını emreder.

İslam dini, Müslümanlara birbirlerinin ihtiyaç ve sıkıntısını giderme hususunda yardımcı olmalarını emreder. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurur: …Kim din kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse, Allah da onun kıyamet sıkıntılarından birini giderir (Müslim, Birr, 58, No: 2580). Yine Peygamber’in (aleyhissalatu vesselam) Müslümanları yetim çocukların bakım ve gözetimine teşvik eden emirleri vardır: Ben ve yetimi gözeten kimse cennete şöyle (işaret ve orta parmağını bitiştirerek) yan yana olacağız (Buhârî, Edeb, 24, No: 6005).

İslami açıdan bakıldığında koruyucu aile uygulamasının fıkıhta birebir karşılığı bulunmamaktadır. Dinimizin, yetimleri veya yoksulları koruyup kollamaya verdiği önem göz önünde bulundurulduğunda belirli şartlara riayet edildiği takdirde bu uygulamada yer almanın herhangi bir sakıncası yoktur. Bilakis yukarıda zikredilen hadislere binaen bu projede yer almada büyük mükafat vardır. Öncelikle nesep bağının korunması, mahremiyet, miras ve evlilik hususuna riayet edilmesi gerekir. Çocukların bakımını üstlenen aile kan veya süt bağı yoksa tesettür ve halvet açısından şer’i kurallara riayet etmelidir. Proje kapsamında çocuk ve aile arasında birbirlerine mirasçı olabilecek akrabalık bağının olmadığı durumda taraflardan birinin vefat etmesiyle diğer tarafa mirasın intikal etmeyeceği bilinmelidir. Yine bu proje, İslam’da nehyedilen evlatlık uygulaması ile karıştırılmamalıdır. Evlatlık uygulaması “…evlâtlıklarınızı da gerçek oğullarınız yapmamıştır…” (Ahzab 4) ayeti ile kaldırılmıştır. Kaldı ki bu işin öncülüğünü yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı konuyla ilgili yayımladığı sözleşmede, çocuğun hakları ve yükümlülükleri tamamen koruyucu aileye geçmemekte Aile, biyolojik anne-baba hükmünü taşımamaktadır. Çocuk, koruyucu ailenin mirasçısı olamamakla birlikte soyadını da alamamaktadır bilgilerine yer vermiştir.

Koruyucu aile projesi kapsamında çocuğun bakımını üstlenmek caiz olduğu gibi bu konuda devletin vereceği maddi desteği amacına uygun olarak kullanmak üzere almak da caizdir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler