Kozluk'daki Balıklı Göl turizme kazandırılıyor

Kozluk'daki Balıklı Göl turizme kazandırılıyor

Batman'ın Kozluk ilçesinde bulunan tarihi Balıklı Göl'ün turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

İlke Haber Ajansı'nın, "Batman'daki Balıklı Göl turizme kazandırılmayı bekliyor" başlığıyla gündeme taşıdığı tarihi Balıklı Göl'ün turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Oyuktaş Köyü, Yeşilyurt Mezrası'nda bulunan Balıklı Göl, Şanlıurfa'daki Balıklı Göl'e benzerliğiyle dikkat çekiyor. Turizme kazandırılması için defalarca haber konusu olan "Balıklı Göl" ve çevresinde çevre düzenlemesi çalışmasının başlatılması vatandaşları sevindirdi.

2008'de keşfedilen Erzen Antik Kenti'nin sınırlarında kalan tarihi Balıklı Göl'ün, Kültür Tabiatlarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından sit alanı olarak tescillenmesi sebebiyle bireysel olarak gölde temizleme veya iyileştirme çalışmaları yapılamıyordu.

Batman Valiliğinin öncülüğünde Kozluk Kaymakamlığınca yürütülen proje kapsamında göl ve çevresinde çevre düzenlemesi çalışması başlatıldı.

Köylüler iş fırsatı buluyor

Söz konusu çalışmalar için 6 aylığına istihdam edilen ve Haziran ayının başından itibaren alımı gerçekleştirilen 12 İŞ-KUR personeli, göl çevresinde ilk etapta çevre temizliğinde bulunuyor. Personeller, sit alanı içinde ve dışında Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce uygun görülen çevre düzenlemesi işinde çalışmalarına devam edecek.

"Yer altındaki kültür varlıkları ortaya çıkarılsın"

Köylerindeki gölün turizme kazandırılması için yürütülen projenin kendilerini memnun ettiğini belirten köylüler, yer altında kalan kültür varlıklarının çıkarılması için kazı çalışmalarının da yapılmasının büyük önem arz ettiğini dile getirdiler. Yetkili makamlarca kazı çalışmalarının başlatılması için gerekli mercilere başvuru yapıldığını aktaran köylüler, burada yapılacak her türlü faaliyetin kendilerince destekleneceğini ifade ettiler.

Balıklı Göl ve çevresinde yapılacak çevre düzenlemesinin ardından birçok yerli ve yabancı turistin geleceği beklentisi hâkim iken, yer altında kalan kültür varlıklarının ortaya çıkarılmasının ise bölge turizmine önemli bir katkı sunacağı dile getiriliyor.

Sedef hastaları için şifa kaynağı

Tarihi çok eskilere dayanan göl, "Şifalı kaplıca" olarak da kullanılıyor. Suyun dipten kaynaklı olduğu gölde bulunan balıklara kimse dokunmazken, gölet, yazın soğuk, kışın ise ılık su yapısına sahip. Bu gölün suyunun romatizma ve sedef hastaları için şifa kaynağı olduğu savunuluyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler