Kuyumcular Derneğinden sahte altın uyarısı

Kuyumcular Derneğinden sahte altın uyarısı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde esnaf ve vatandaşları sahte altın konusunda uyaran Kuyumcular Derneği, sahte ve çalıntı altın konusunda daha dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Siverek ilçesinde faaliyet yürüten Kuyumcular Derneği, son zamanlarda sık görülen sahte ve çalıntı altın konusunda esnaf ve vatandaşları uyardı.

Kuyumcular Derneği Başkanı Ayhan Ekinci, dernek olarak kuyumcu esnafı ve vatandaşların sahte, çalıntı altın konusunda daha dikkatli olma uyarısında bulundu.

Denklerine bağlı 65 kuyumcu esnafının olduğunu söyleyen Ekinci, "Zaman zaman esnafımız dalgınlıklarından kaynaklanan nedenlerle sahte ve çalıntı altın alabiliyorlar.  Bunun içinde kuyumcu arkadaşlarımızla sürekli bir şekilde irtibat halindeyiz. Bu tür olumsuz olayları minimize etmek amacıyla tüm kuyumcu arkadaşları dikkatli olmaya davet ediyoruz.” dedi.

Sahte ve çalıntı altın konusunda emniyet ile birlikte çalıştıklarını belirten Ekinci, bu sayede birçok sahte ve çalıntı altın olayının engellediklerine dikkat çekti.

"Kuyumculukta tecrübe önemli"

Kuyumcular çarşısında 40 yıl kuyumculuk yapan ve altın atölyesi bulunan Ahmet Kuyanay, sahte altının anlaşılması için belli bir birikime sahip olunması gerektiğini belirterek, bununda çıraklık, kalfalık ve ustalıktan geçtiğini belirtti.

Kuyanay, “Günümüz kuyumcuları maalesef bahsettiğim tecrübelerden yoksun. Bu sebeple sahte altın konusunda yanlış yapabiliyorlar.” dedi.

Sahte altının ayırt edilmesi için bazı işlemler yapılması gerektiğini ifade eden Kuyanay, “Sahte altın konusunda en zor anlaşılanı üstü altın kaplama içi ise kurşun, kalay karşımı olan madenlerdir. Bunu ayırt edebilmek için altını makas ile keserek farklı bir maden var mı yok mu anlayabiliriz. Daha sonra mihenk taşı kullanarak, önce kezzap sonra tuz ruhunu mihenk taşına döktüğümüz zaman mihenk taşının altında herhangi bir değişim meydana gelmiyorsa altında bir sıkıntı yoktur.” şeklinde sahte alını ayırt ettiklerini söyledi.

İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.