Kuzey Kore'den orta menzilli balistik füze denemesi

Kuzey Kore'den orta menzilli balistik füze denemesi

Kuzey Kore, başkent Pyongyang’ın kuzeyindeki bölgede yeni bir balistik füze denemesi yaptı.

Kim Jong Un yönetimindeki Kuzey Kore, orta menzilli yeni bir balistik füze denemesi yaptığı bildirildi.

Konu hakkında Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "tanımlanamayan füzenin" Pukchang yakınlarından fırlatıldığı ve 500 kilometre havada kaldığı belirtildi.

Açıklamada "Ordumuz Kuzey Kore ordusunun ek provokasyon işaretlerini yakından izlemektedir ve askeri hazırlığımızı muhafaza ediyoruz." denildi. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in füze denemesiyle ilgili olarak ulusal güvenlik konseyini Mavi Saray'da toplantıya çağırdı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan'da bulunan Beyaz Saray yetkilileri de Kuzey Kore’nin füze denemesine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada denemeden haberdar oldukları ve fırlatılan füzenin "orta menzilli balistik füze" olduğu belirtildi. Füzenin "bundan önce test edilen üç füzeye göre daha kısa menzilli" olduğu da ifade edildi.

Japonya Kuzey Kore'nin füze denemesine sert tepki gösterdi. Tokyo’dan yapılan açıklamada füzenin Japon Denizi'ne düştüğü ancak Japonya'nın egemenlik sahasına girmediği belirtildi. Açıklamada Kuzey Kore'nin yaptığı denemesinin hoş görülemez olduğu ve Birleşmiş Milletler kararlarının ihlali anlamına geldiği belirtildi.

Kuzey Kore geçen hafta ülkenin en uzun menzilli füzesi Hwasong 12'yi denemişti. Amerikalı uzmanlar bunun Kuzey Kore'nin ABD'ye kadar uzanabilecek balistik füze geliştirme konusunda aşama kaydettiğinin bir göstergesi olduğunu belirtmişti. Hwasong-12, 2 bin 100 kilometre yüksekliğe ulaştı ve 787 kilometre katederek Japonya'nın batı kıyılarına düşmüştü.

Kuzey Kore'nin füze denemesi, hafta içinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi tarafından sert dille kınandı. Ardından ABD, Kore Yarımadası açıklarındaki tatbikata katılmak üzere bölgeye yeni bir uçak gemisi gönderdi.

Kim Jong Un yönetimi, ABD ve Güney Kore'nin yürüttüğü ortak askeri tatbikatlarla Kuzey Kore'ye yönelik saldırı hazırlığı yaptığını öne sürüyor. ABD ve Güney Kore ise bu iddiaları kabul etmiyor.

Kuzey Kore'nin 2016'da yaptığı pek çok nükleer füze denemesinin ardından, Devlet Başkanı Kim Jong Un bu yıl kıtalararası uzun menzilli balistik füze denemelerinde bulunacaklarını açıklamıştı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler