Kuzey Kore'nin nükleer bomba denemesi deprem oluşturdu

Kuzey Kore'nin nükleer bomba denemesi deprem oluşturdu

​Kuzey Kore'nin yeni geliştirdiği hidrojen bombasını denediği, yaşanan dev patlamada 6,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği açıklandı.

Kuzey Kore, yeni geliştirdiği kıtalar arası balistik füzeye yüklenebilecek bir hidrojen bombasını denediğini duyurdu.

Yonhap haber ajansının Kuzey Kore basınına dayandırdığı habere göre Pyongyang yönetimi, bu yılki altıncı nükleer testi yaptığını açıkladı.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, Test sırasında dev bir patlamanın ardından 6,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı.

İlk depremin ardından aynı noktada 4,6 büyüklüğünde yeni bir depremin daha meydana geldiği kaydedildi.

Bağımsız sismik gözlemci NORSAR, patlamanın 120 kilotonluk bir etki yarattığını tahmin ediyor. 1 kiloton, 1000 ton TNT'nin patlamasına eş değer.

Tepkiler gecikmedi

Yaşanan bu gelişmelerin ardından tepkiler gecikmedi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ABD lideri Donald Trump'la telefonda görüştü. Beyaz Saray'ın resmi açıklamasında iki liderin büyüyen Kuzey Kore tehdidine karşı Güney Kore ile birlikte yakın işbirliği yapacakları vurgulandı.

Konuyla ilgili Güney Kore'den de bir açıklama geldi. Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong tarafından yapılan basın toplantısında, Kuzey Kore'ye "verilebilecek en güçlü cevabın" verilmesi istendi.

Güney Koreli yetkili, Kuzey Kore'nin "tamamen izole edilmesini" isterken, ABD'nin bölgedeki stratejik askeri varlığının artırılması" için de görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Çin ise, denemeyi güçlü şekilde kınadığını belirterek Kuzey Kore'den yanlış hareketlerini durdurmasını istedi. Çin'in, sınırda muhtemel radyasyon hareketlerini izlediği belirtildi. Pekin yönetimi, Pyongyang'ın en önemli müttefiki konumunda bulunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da nükleer test için derin bir endişe duyduğunu ilan etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'ye hızlı bir şekilde yanıt vermesini istedi.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, Kore yarımadasında yaşanan 6.3 büyüklüğündeki depremi incelediklerini söyledi. Kono, Kuzey Kore'nin nükleer test gerçekleştirdiği kanısına vardıklarını söyledi. Canlı yayında konuşan Kono, depremin "insan yapımı" olduğunu belirtti.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, yaptığı açıklamada, "eğer Kuzey Kore gerçekten nükleer bir test yapmışsa buna kesinlikle tahammül edemeyiz" ifadelerine yer vererek konuyla ilgili Ulusal Güvenlik konseyini toplayacaklarını söyledi. (İLKHA)




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.