Kuzey ve Güney Kore liderleri uzlaştı

Kuzey ve Güney Kore liderleri uzlaştı

Kuzey ve Güney Kore liderleri Kore Yarımadası'nda düşmanlığın sona erdirilmesi konusunda uzlaştı. Ortak açıklamada, "Kore Yarımadası'nda bundan sonra savaş olmayacak." denildi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un iki ülke sınırında Ateşkes Köyü'nde bir araya geldikleri tarihi zirvede Kore Yarımadası'nın nükleer silahtan arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı barış anlaşmasına dönüştürülmesinde anlaşmaya vardı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un 65 yıl sonra iki ülkeyi bölen askeri sınırı geçerek Güney Kore’ye geçmesinin ardından, Güney ve Kuzey Koreli liderler yaptıkları görüşmede barışın tesisi ve nükleer silahlanmaya karşı ortak bildiriyi kabul etti, savaşı bu yıl bitirme sözü verdi.

İki liderin imzaladığı ortak açıklamada, "Kore Yarımadası'nda bundan böyle savaş olmayacak." ifadesine yer verildi. Liderler bunun için yapılacak uluslararası görüşmelere ABD ve Çin'in de katılabileceğini belirtti.

Kuzey ve Güney Kore'nin gerginliğin azaltılması için düzenli olarak üst düzey askeri görüşmeler yapma kararı aldığı, bu görüşmelerin de iki ülke savunma bakanları ve generalleri tarafından yapılacağı kaydedildi.

Buluşma Kore Savaşı’ndan bu yana gerçekleşecek üçüncü zirve olma özelliği taşıyor. İki ülke arasındaki önceki iki zirve, 2000 ve 2007 yıllarında Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang’da yapılmıştı.

Kuzey ve Güney Koreli üst düzey yetkililer 27 Nisan’daki zirveye hazırlık amacıyla daha önce 5 Nisan tarihinde bir araya gelmişti.

Güney ve Kuzey Kore bir ilke imza atmış ve birleşik takım kurarak Güney Kore'nin PyeongChang kentindeki 23. Kış Olimpiyat Oyunları'nda birlikte mücadele etmişti. Bir sonraki buluşmanın Ağustos ayında yapılması planlanıyor.

Türkiye Kore savaşına asker gönderen ülkeler arasında yer almıştı

Soğuk Savaş döneminin ilk sıcak çatışması olan Kore savaşı, 1950 yılında başladı ve 1953 yılına kadar devam etti. Savaş, Çin ve Sovyetler Birliği tarafından desteklenen Kuzey Kore'nin güneye yönelik saldırılarıyla başladı.

ABD de, Kore'nin güneyinde komünist bir rejim kurulmasını engellemek üzere savaşa müdahil oldu. Türkiye Kore savaşına asker gönderen ülkeler arasına katıldı.

1953 yılında ABD'nin temsil ettiği Birleşmiş Milletler, Çin ve Kuzey Kore arasında ateşkes anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayla birlikte, 38'inci paralelde Kore'yi ikiye bölen sınır ve bunun arasında da askerden arındırılmış bölge oluşturuldu. Yaklaşık 250 kilometre uzunluğundaki bu şerit, iki Kore arasında tampon bölge görevi görüyor.

İki ülke arasında şu ana kadar bir barış anlaşması imzalanmış değil. Bundan dolayı da bazı uzmanlara göre, aslında iki ülke arasındaki savaş hali teknik olarak devam ediyor. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.