Lohusalık Müddetinden Sonra Kan Görmeye Devam Eden Kadın Hayızlı Sayılır mı?

Lohusalık Müddetinden Sonra Kan Görmeye Devam Eden Kadın Hayızlı Sayılır mı?

Nifas/lohusanın en uzun müddeti Şafi mezhebine göre 60, Hanefi mezhebine göre ise 40 gündür. Bu sürede kadınlar hastalıklı sayılır.

Nifas/lohusanın en uzun müddeti Şafi mezhebine göre 60, Hanefi mezhebine göre ise 40 gündür. Bu sürede kadınlar hastalıklı sayılır. Ve hayız halindeyken kendisine yasak olan cinsel ilişki ve bazı ibadetler bu nedenle de haram olur.

Lohusalık müddetini aşan  kadının kan görmeye devam etmesi halinde,hayız günlerine denk gelmişse hayızlı sayılır. Ama bu günlere denk gelmemişse o zaman bu istihaze kanı sayılır; Gusül alır ve temizlik süresi kendisi için başlamış olur. Fakat hayız günleri belli değilse o zaman kadın hastalık kanı ile özür kanı arasındaki ayrımı yapar ve ona göre durumunu belirler. Hayız kanının rengi koyu, kokusu ağır ve sancı vericidir. Özür kanında ise durum böyle değildir.

Hz Aişe validemiz derki: Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) hayız kanının şekliyle ilgili şöyle buyurmaktadır: Hayız kanı siyah renkli bir kandır (kadınlar tarafından) bilinir. Gelen kan hayız kanı ise namazdan geri dur; öyle değilse abdest al ve namazını kıl!' buyurdu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.