Macron: Ruhani ve Trump'ın görüşmesi kaçınılmaz olabilir

Macron: Ruhani ve Trump'ın görüşmesi kaçınılmaz olabilir

​Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Bir an gelecek ve Ruhani ve Trump'ın görüşmesi kaçınılmaz olacak. Önümüzdeki haftalarda ya da aylarda bunun sağlanması gerekli." dedi.

Fransa'nın Biarritz kentinde düzenlenen ve 3 gün süren G7 zirvesinin sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Macron, zirve boyunca Ruhani ile Trump'ın bir araya gelmesinin şartlarını oluşturmaya çalıştığını belirterek, "Başkan Trump seçilince, 2015'te İran ile varılan nükleer anlaşmayı yetersiz buldu ve anlaşmanın yeniden görüşülmesini istedi. İran da buna karşı çıktı. Şimdi, harekete geçmek gerekir. İran'ın asla nükleer silah sahibi olmaması ve bölgenin yeniden istikrara kavuşması gerekir. Bu alanda çok önemli adımlar attık. Şimdi detayları açıklayamam, bu müzakereleri zayıflatabilir. Ama müzakereler sürüyor. Bir an gelecek ve Ruhani ve Trump'ın görüşmesi kaçınılmaz olacak. Önümüzdeki haftalarda ya da aylarda bunun sağlanması gerekli." dedi.

ABD Başkanı Trump da, "İran 2.5 yıl öncesine kıyasla değişti. Terörist bir ülke idi. Bu çok büyük bir problem. İran'la imzalanan anlaşma son derece kötüydü. G7 daha uzun süre içeren bir anlaşma üzerinde çalışıyor. Balistik füze ya da nükleer silah istemiyoruz. Ama İran oyunun kuralına uymalı, yapacağını açıkladığı şeyleri yapmamalı, aksi takdirde çok şiddetli bir güç kullanmak zorunda kalırız." dedi.

Trump: Ruhani'yle görüşmeye hazırım

Trump, "Ruhani ile görüşmeye hazır mısınız?" sorusuna ise, "İran halkı büyük bir halk. İran büyük potansiyeli olan bir ülke. Henüz bütün koşullar oluşmuş değil. Elbette bütün koşullar hazır olursa görüşmeye hazırım." dedi.

Macron'a "Zarif'in gelmesi için Trump'ın onayını da aldınız mı?" sorusu yöneltildi. Soruya İngilizce yanıt veren Macron, "Biz nükleer anlaşmanın bir tarafıyız, imzacı bir ülkeyiz. G7 akşam yemeğinde, Cumartesi akşam, İran konusunda tavrımız netleşti. Pazar sabahı Fransa Cumhurbaşkanı olarak, Zarif'i davet ettim. Bu benim fikrim ve insiyatifimdi. Ama Trump'ı da bilgilendirdim" yanıtını verdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Fransa'daki temasları sırasında Twitter’dan "Önümüzdeki yol uzun ancak denemeye değer" mesajını paylaşmış, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de "Benim birileriyle görüşmem ülkemin sorununu çözecekse tereddüt etmem. Önemli olan ülkenin ulusal çıkarı." demişti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.