Manisa'da 570 asker hastaneye kaldırıldı

Manisa'da 570 asker hastaneye kaldırıldı

Manisa'da yaklaşık 570 asker gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılırken kışlaya yemek getiren şirketin 19 çalışanı gözaltına alındı.

Manisa'da yaklaşık 570 asker gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, kışlaya yemek getiren firmayla yapılan anlaşmanın feshedildiğini açıklarken 19 firma çalışanının gözaltına alındığı belirtildi.

Manisa Arif Seyhun Kışlası'nda akşam yemeğinin ardından yaklaşık 570 asker çeşitli şikayetlerle kışlanın revirine başvurdu. 300 asker kentteki hastanelerde tedavi altına alınırken diğer askerlerin kışlanın revirinde müşahade altına alındığı ifade edildi.

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, konuyla ilgili yaptığı açıkmada zehirlenme vakasında sayının artabileceğini ancak hayati tehlikesi olan kimsenin bulunmadığını aktardı.

Zehirlenmenin neyden kaynaklandığı henüz bilinmezken yemekten numunelerin alındığı ve incelemeye gönderildiği belirtildi.

19 firma çalışanı gözaltında

Kışlaya yemek sağlayan şirketin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 19 çalışanının gözaltına alındığı bildirildi. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, işlemler için emniyete götürüldü.

Bakan Işık Manisa'da

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık Manisa 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığına bağlı Batı Kışla’da toplu rahatsızlanma şikayetiyle hastanelere sevk edilen askerlerin durumunu incelemek üzere Manisa’ya geldi.

Kara Kuvvetleri Komutanı  Orgeneral Salih Zeki Çolak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Milletvekilleri Doç. Dr. Selçuk Özdağ ile Murat Baybatur’un eşlik ettiği Bakan Işık, Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesinde tedavi olan askerlere geçmiş olsun ziyaretinde bulunarak ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

Bakan Işık yaptığı açıklamada, "Bu akşam saat 18.00'da akşam yemeği sırasında Batı Kışlamızda toplu rahatsızlanma şikayetiyle hastanelerimize askerlerimiz sevk edildi. Akşam yemeğinde toplam 5 bin 470 askerimiz yemek yedi. Bu yemekten etkilenen asker sayımız 590. Bu askerlerimizin hemen ilk muayeneleri ve müdahaleleri revir başta olmak üzere yapıldı. Hastanelere sevk edilen asker sayımız 372. Şuanda hastanelerimizde olan asker sayımız 72. Allah'a hamdolsun şuanda bu askerlerimizden hayati tehlikesi olan yok. Yoğun bakımda olan askerimiz de yok. Şuana kadar 51 askerimiz de tedbir amaçlı olarak hastanemizde tutuluyor. Özellikle Batı Kışlada da 40 askerimiz tedbir amaçlı müşahede altında tutuluyor. Bu olayı bütün detaylarıyla değerlendirme imkanımız oldu. ‘Hiç yemek yemedim’ dediği halde rahatsızlanarak hastaneye gelen de var. ‘Sadece çorba içtim, cacık yedim’ şikayetiyle hastaneye gelen de var. Menüdeki ‘çorba, tavuk, pilav, cacık, tatlı yedim’ diyerek hastaneye gelen de var. Dolayısıyla bütün bu ifadelere de dikkatlice bakıyoruz ve bu noktada alınması gereken hangi tedbir varsa almanın gayreti içerisindeyiz" dedi.

Olay olur olmaz hemen iki UMKE çadırının kışla içerisinde kurulduğunu belirten Bakan Işık şunları söyledi: "Bir Sahra çadırı hemen kuruldu. Kışlamızda görevli 3 askeri tabip, 14 hemşireye ve 7 sağlık görevlisine ilave olarak da Sağlık Bakanlığımız 15 doktor ve 51 sağlık personelimizi görevlendirdi ve müdahaleler anında hızlı bir şekilde yapıldı. Halk Sağlığımızın yapılan ilk değerlendirmelerinde suda herhangi bir problem olmadığı belirlendi. Şu anda müşahede altında tutulan askerlerimiz dışında çok şükür önemli bir şey gözükmüyor. Dediğim gibi, yoğun bakımda askerimiz yok, hayati tehlikesi olan askerimiz yok. Tabi dün Doğu Kışlamızda bu defa 69 askerimizin şikayeti vardı. Bu 69 askerimizden 62 askerimiz, bir bölük askeri. Bunu özellikle arkadaşlarımız değerlendiriyorlar, inceliyorlar. Bugün 13.30 itibari ile de hiçbir hastanede ve kışlamızın revirinde herhangi bir askerimiz kalmadı. Yemek dışı etkinin de sebep olabileceği ihtimalini arkadaşlarımız değerlendiriyorlar. 23 Mayıs'ta meydana gelen ve hepimizi derinden üzen bir askerimizin hayatını kaybettiği vakayla ilgili de toplam o gün 5 bin 820 askerimiz yemek yiyor. Yemekten etkilenen asker sayımız 1047. Hastanelere sevk edilen asker sayımız 209. Bu 209 askerimizin hepsine tedbir amaçlı da olsa serum takıldı. Sağlık Bakanlığımızın ve askeri birimlerimizin yaptığı analiz sonucunda Salmonella bakterisinin çıktığı tespit edildi. Bu tespitten sonra da savcılarımız incelemeyi başlattı. Milli Savunma Bakanlığı olarak da ihalenin fes edilmesi kararını aldık. Şimdi resmi işlemleri yürütüyoruz. Bu noktada hayatını kaybeden Hüsnü Özel askerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Şu anda yoğun bakımda olan bir askerimiz var ona da acil şifalar diliyorum."

Sağlık Bakanlığından açıklama

Sağlık Bakanlığı da konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi: "17 Haziran 2017 tarihinde Manisa Batı Kışla'da askerlerimizde, bulantı ve kusma ile seyreden bir durum ortaya çıkmıştır. Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği olaya gerekli müdahaleyi derhal yapmıştır. Ayrıca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı başkanlığında enfeksiyon hastalıkları, epidemiyoloji, klinik toksikoloji ve mikrobiyoloji laboratuvar uzmanlarından oluşan 12 kişilik işinde uzman bir ekip olayın sağlık yönünü incelemek üzere özel uçakla yola çıkmıştır. Uzman ekip, hızlı tanı ekipmanları ile olay yerinde incelemeler yapacak olup sonuçlar ivedilikle ve sağlıklı bir şekilde değerlendirilecektir." 

Valilik de açıklama yaptı

Manisa Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, dün saat 20.00 civarında Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı revirine yapılan ilk müracaatların hemen sonrasında, Tugay Komutanlığı'nda Sağlık Bakanlığı hekimiyle kurulan revir ve triyaj merkezine mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı şikayetiyle başvuran hastaların saat 20.45 itibarıyla sevklerine başlandığı belirtildi.

Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi'nde 118, Manisa Devlet Hastanesi'nde 130, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde 103, Batı Kışla’da 220 askerin takip altında tutulduğunun bildirildiği açıklamada, "Çocukların genel durumlarının iyi olduğu ve hayati tehlike taşımadıkları belirtilmiştir. Tugay Komutanlığında ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekterliğince 2 UMKE çadırı, bir sahra çadırı ek müşahede merkezi olarak kurulmuştur. Şu anda Tugay revirine müracaatlar durmuştur. Tugay revirinden de hastanelere sevkler azalmıştır. Bu arada hastanelerde ilk tedavileri yapılan askerlerin hastanelerden taburcu işlemleri yapılmaya başlamıştır. Her geçen saat taburcu işlemlerinin artacağı değerlendirilmektedir. Durum kontrol altına alınmıştır." ifadelerine yer verildi.

Hatırlanacağı üzere kentte  23-27 Mayıs tarihlerinde bin 49 asker benzer şikayetlerle tedaviye alınmış, bir asker hayatını kaybetmişti. Önceki gün de yine aynı kışlada 69 asker benzer şikayetlerle hastaneye kaldırılmıştı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.