Mardin Ovası’nda ekin ilaçlama zamanı

Mardin Ovası’nda ekin ilaçlama zamanı

Mardinli çiftçiler, bahar aylarının gelmesi ile birlikte ekinlerini, hastalıklara ve yabani otlara karşı ilaçlıyor.

Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geniş tarım arazileri ile verimli topraklara sahip Mardin Ovası'ndaki ekinler; hastalık, zararlı haşere ve yabani otlara karşı ilaçlanıyor.

“İlaçlama yapmadığınız takdirde iyi verim alamazsınız”

Ektiği buğdayı ilaçlayan çiftçilerden İbrahim Arpa (51), yabancı otlara karşı ilaçlama yaptıklarını söyledi. İlaçlama yapılmadığı takdirde iyi verimin alınamayacağını dile getiren Arpa, şunları dile getirdi:

“Şu an buğdayı yabancı otlara karşı ilaçlıyoruz. Özellikle ilaçlamamızın sebebi, buğday sümbülleri arasında biten yabani otlar içindir. Bu ilaçlamayı yapmadığınız takdirde iyi verim alamazsınız ama ilaçlama yapıldığında tarla yabancı otlardan temizleniyor ve haliyle tarladaki ürün hem daha verimli ve sağlıklı hem de daha kaliteli oluyor.”

“Günde 200-250 dönümü ilaçlıyoruz”

İyi bir ilaçlamanın nasıl yapılması gerektiğini de anlatan Arpa, “Buğday mahsulünün iyi bir şekilde ilaçlanabilmesi için 100 dönüm araziye her biri 800 litre olmak üzere 3 depo yetiyor. Her bir deponun içerisine 8 kutu ilaç bırakıyoruz. Üzerini suyla doldurduktan sonra traktör yardımıyla ilaçlamaya başlıyoruz. Günde ortalama 200-250 dönümü ilaçlıyoruz. Eskiden traktör olmadığından sırt pompasıyla ilaçlıyorduk, şimdi ise traktörle ilaçlıyoruz. Traktörle hem daha rahat hem de ilaçlama erken bitiyor. Traktörle bir günde 200 dönüm bitiriyorsun, sırt pompasıyla olsa 10 günde bitiremezsin.” dedi.

“Mezopotamya Ovası’nda yetişen buğday çok kalitelidir”

110 dönüm arazilerinde yumuşak buğday ektiklerini ve şu anda yabancı otlara karşı ilaçlama, gübreleme ve sulama yapıldığını belirten Hüseyin Yılmaz ise şunları söyledi:

“Şu an bazı mahsuller sulanıyor, bazıları da gübrelenip ilaçlanıyor. İlaçlama yapılmasının nedeni yabancı otlar içindir. İlaçlama sayesinde verimli, güzel, temiz buğday alıyoruz. Kuraklık tehlikesi büyük ölçüde atlatıldı. Bu ay yağışlı geçse kuraklık tehlikesi diye bir şey kalmaz. Bulunduğumuz Mezopotamya Ovası’nda yetişen buğday çok kalitelidir. Devlet buğdayı dışarıdan ithal edeceğine buradaki çiftçilere destek verse daha iyidir.”

“Kuraklık tehlikesi kalmadı”

Ömrünün çiftçilikle geçtiğini belirten Mehmet Cengiz (75), şu an buğday mahsulünde bakım zamanı olduğunu söyledi.

Cengiz,“ Buğday mahsulünü suluyoruz, gübreliyoruz, ilaçlıyoruz, yani bakımını yapıyoruz. Hatlar arasındaki yabani otları topluyoruz. Bir iki aya kadar kuraklık tehlikesi vardı ama son ayda rahmet çok güzel yağdı. Kuraklık tehlikesi kalmadı. Gördüğünüz bu mahsul yağan yağmur sayesinde gelişti. Allah’a şükür ürünler kurtuldu.” diye konuştu. 

İLKHA




























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler