Mardin’de bebek ölümleri oranı düşüyor

Mardin’de bebek ölümleri oranı düşüyor

Mardin’de düzenlenen “Ebeler için güncel yaklaşımlarla doğuma bakış” eğitim programında, ebelik mesleğinin insanlık tarihi kadar eski bir meslek olduğuna dikkat çekilerek, kentte bebek ölümleri oranlarının düştüğü ifade edildi.

Mardin İl Sağlık Müdürlüğü, Mardin Artuklu Üniversitesinin işbirliğiyle kentteki bebek ölüm oranlarının azalması için ebelere yönelik “Ebeler için güncel yaklaşımlarla doğuma bakış” eğitim programı düzenledi. Uzman kişilerce verilen eğitimler, 4 gün sürecek.

Bir otelde düzenlenen eğitim programının açılışına Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Mardin İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Saffet Yavuz, sağlık personeli, uzman eğiticiler ve ebeler katıldı.

“Ebelik mesleği insanlık kadar eskidir”

Eğitim programının açılışında konuşan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, ebelik mesleğinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu dile getirdi. Ağırakça, “Rektörlükten buraya gelirken şunu düşündüm; Hz. Havva’ya doğumu kim yaptırdı ve nasıl yaptırdı? İlk doğum nasıl oldu ve Hz. Havva ilk çocuğunu doğururken ilk ebesi kimdi? Ya Hz. Âdem yardım etti ve yahut da Allah ona melekleri gönderdi, böylece ilk doğum gerçeklemiş oldu. İnsanlık kadar eski bir meslek, hiçbir zaman kesintiye uğramamış, Hz. Havva’nın kızlarının bugüne kadar her annenin elinden geçtiği kişi sizin meslektaşlarınız ve sizlersiniz.” dedi.

Üniversitelerin tıp birimlerinde ve diğer sağlık birimlerinde ebelik mesleğiyle ilgili maalesef ilk çalışmanın Fransa’da yapıldığı gibi iddialarda bulunulduğu kaydeden Ağırakça, bunun öyle olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

“İlk ebelik ve hemşirelik mesleği çok eskidir. Bizim medeniyetimizde de Hz. Peygamber devrinden beri bu bilimsel şekliyle ortaya konan bir meslek olarak karşımıza çıkıyor.” 

“Mardin’de bebek ölümleri oranı düşmüş”

Mardin İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Saffet Yavuz ise Mardin’de bebek ölümlerinin azaldığını aktardı. Yavuz, “Sağlık gelişmişlik ölçütlerinin en önemlisi anne ve bebek ölüm oranlarıdır. Bebek ölüm oranlarımız Mardin’de gün geçtikte azalıyor. Mardin’de 1992 yılında bebek ölüm hızı binde 92 idi. Şu anda ise yani 2017 yılı itibarıyla bu rakam binde 9.7’ye kadar düşmüş bulunmaktadır. Peki, bu rakam yeterli mi? Kesinlikle hayır… Türkiye genelinde bu oran binde 7.2’dir. Bu oranı düşürmek için çalışmalarımız devam ediyor. Anne ölümlerimiz ise yüz binde 19, Türkiye genelinde ise yüz binde 15’dir. Bu oranın da düşürülmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmaların ardından eğitime geçildi. 4 gün sürecek eğitimlere kent genelindeki ebelerin periyodik olarak katılacakları belirtildi.

İLKHA













Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.