Mastürbasyon Haram mıdır?

Mastürbasyon Haram mıdır?

Mastürbasyon yani istimnâ, kişinin cinsel organını elle veya sürtünerek tahrik ederek boşalmasıdır. İslam alimleri içerisinde bu davranışı caiz görenler yok denilecek kadar azdır.

Mastürbasyon yani istimnâ, kişinin cinsel organını elle veya sürtünerek tahrik ederek boşalmasıdır. İslam alimleri içerisinde bu davranışı caiz görenler yok denilecek kadar azdır. Bunun haramlılığı Kuran ve Sünnetle sabittir. Allah (cc) şöyle buyuruyor:

O müminler ki eşleri ve elleri altında bulunan (cariyeler) haricinde avret yerlerini korurlar. Kim bunun ötesine geçmek isterse, işte onlar haddi aşanlardır.(Mu'minun 5, 6, 7)

Ayeti kerimeden şehvetin ancak eşler ve cariyelerle giderilebileceği, bunun dışındaki zina, istimnâ vb. yöntemlerin haram olduğu manası çıkıyor. Ancak zina büyük günahlardan olup haramlılığı ayetle sabittir. İmam Şafi (radiyallahu anh) derki: Ayette geçen  "eşleri ve elleri altında bulunan (cariyeler) haricinde" cümlesinde bunların dışında kalan yöntemlerin haram olduğuna dair delil vardır. Zevce ve cariyenin dışında kalan şeyler dışında, zekerle iştiğal etmek caiz değildir. Bu bakımdan istimnâ haramdır.(İmam Şafii, El Ümm V, 101-102)

Mastürbasyonun haram olduğuna delalet eden hadisler ise direkt olmamakla birlikte dolaylı olarak bulunmamaktadır. Sevgili Peygamberimizin imkanı olanları evliliğe, olmayanları ise oruç tutmaya teşvik etmesi bu hususa dolaylı olarak temas etmektedir. Eğer şehvet gidermek için istimna caiz olsaydı Hz Peygamber sadece evlilik ve oruca teşvik etmezdi. Abdullah Bin Mesut (radiyallahu anh) derki: Bizler Peygamber efendimiz zamanında evlenmeye güç yetiremezdik. Nebi (aleyhissalatu vesselam) de bizlere şöyle derdi:

Ey gençler topluluğu, kim evlenebilirse evlensin çünkü gözü ve avretini evlilikle korur. Kim de yapamazsa ona düşen oruç tutmasıdır ki o da onu korur. (Buhari, Müslim)

Ahmet Bin Hanbel'e isnat edilen bir görüşe göre kendisi, şehveti kan gibi vücuttan atılması gereken bir fazlalık olarak görmüş ve bu yollarla çıkarılmasının meşru olduğunu belirtmiştir. (Kurtubî, El Cami' Li Ahkami'l Kur'an XII, 71) Fakat islam alimleri bu kıyasın geçersiz olduğunu söylerler. Aralarında İbn Teymiyye ve İbnu Kudâme'nin de bulunduğu Hanbeli mezhebine bağlı alimler istimnayı haram olarak görürler.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.