Mavi Marmara saldırganı pişman!

Mavi Marmara saldırganı pişman!

Mavi Marmara saldırısında İsrail Askeri İstihbarat Başkanı olan Amos Yadlin, saldırının büyük bir hata olduğunu, yaşanmamış olmasını istediğini söyledi.

Abluka altındaki Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine Akdeniz'de uluslararası sularda seyrederken düzenlenen saldırı sırasında İsrail Askeri İstihbarat Başkanı olan Amos Yadlin, "Mavi Marmara'da yaşananlar büyük hataydı" dedi.

Gazze'ye, gıda, ilaç ve inşaat malzemesi taşıyan Mavi Marmara gemisine Mayıs 2010'da uluslararası sularda seyrettiği sırada düzenlenen kanlı saldırının "faillerinden biri" olan, dönemin Askeri İstihbarat Başkanı olan emekli tümgeneral Yadlin, Anadolu Ajansı'na konuştu.

"SALDIRI BÜYÜK HATAYDI"

Silahsız, sivil 9 Türk aktivistin ölümü, 50'yi aşkın kişinin de yaralanmasına yol açan saldırıyla ilgili Türkiye'de İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edilen Yadlin, "Mavi Marmara'da yaşananlar büyük hataydı. İki tarafta da hatalar vardı. Keşke olanlar hiç yaşanmasaydı" diye konuştu.

"Aynı şeyler bugün olsa yine aynı şeyleri yapar mıydınız?" sorusuna da cevap veren Yadlin, "Yaşanan tecrübeler, insana hep bir şeyler kazandırıyor. Bu tecrübelerle, o yaşanan olaylar olmazdı" şeklinde konuştu.

Yadlin, "Arap baharı her yerde İsrail karşıtlığına dönüştü. İlk devrimin ardından gelenler, İsrail için bahar değildi. Mısır'da Arap baharı şimdi asıl seyrine döndü. Ama evet, askeri darbe yoluyla oldu" dedi.

İSRAİL "ÖZÜR" DİLEMİŞTİ

İsrail'in, dış dünyayla bütün bağlantısını kopardığı Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisi, 31 Mayıs 2010 yılında dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda aktivistle birlikte İstanbul'dan yola çıktı.

Bebeklere mama, oyuncak, gıda ve ilaç yüklenerek yola çıkan Mavi Marmara, Akdeniz'de uluslararası sularda seyrederken havadan ve sudan gemiyi basan İsrail komandolarının silahlı saldırısına uğradı.

Tüm dünyanın canlı yayında izlediği saldırıda aralarında henüz hayatının baharında olan Furkan Doğan'ın (19) da bulunduğu 9 Türk aktivist hayatını kaybetti, 50'yi aşkın kişi de yaralandı.

Saldırının, uluslararası sularda sivil, silahsız ve insani amaçlarla yola çıkan bir gemiye yapılmış olması bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. Olayın sıcaklığıyla dünyanın birçok ülkesinden İsrail'e tepki yağdı. Türkiye, vatandaşlarına yapılan bu kanlı saldırının ardından İsrail ile ilişkilerini "ikinci katip düzeyine" indirdi ve İsrail'e "özür", "tazminat" ve "Gazze ablukasının kaldırılması" şartını öne sürdü.

İsrail, geçen martta "özür" diledi ve "tazminat" ödeyeceğini açıkladı. Ancak aradan geçen süre içerisinde "tazminat" ödemesinde herhangi bir yol alınamadı.

AMOS YADLİN KİMDİR?

Mavi Marmara saldırısının failleri arasında yer alan Amod Yadlin, İsrail Askeri İstihbarat Başkanlığı görevinden tümgeneral rütbesiyle emekli oldu. Daha önce İsrail'in Washington Büyükelçiliği'nde askeri ataşelik görevinde bulundu.

İsrail'de bir tarım çiftliği olan Kibbutz'da doğan Yadlin, Ben Gurion Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Harward Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı. 1973'teki Arap-İsrail savaşı olan "Yom Kippur"da İsrail Ordusu'nda hava kuvvetlerinde pilot olarak görev yapan Yadlin, 1981'de Irak'da Osirak Nükleer Reaktörü'ne İsrail'in yaptığı saldırıda görev alan 8 pilottan biriydi. Yadlin, 2010 yılında ordudan tümgeneral rütbesinde emekli oldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler