Merkel: Gülen grubunu terör örgütü ilan etmemiz için kanıta ihtiyacımız var

Merkel: Gülen grubunu terör örgütü ilan etmemiz için kanıta ihtiyacımız var

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinin ardından düzenlenen basın toplantısında "Gülen yapılanmasını terör örgütü ilan etmemiz için daha çok kanıta ihtiyacımız var." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel'le görüştü. İki liderin ortak basın toplantısında FETÖ ile ilgili soruyu yanıtlayan Merkel "Türkiye'nin tutumunu biliyoruz ama Gülen Hareketi'ni PKK'yla bir tutmak için daha çok kanıta ihtiyacımız var." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya'ya ilk devlet ziyaretini gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan önce, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'le bir araya geldi, daha sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel'le görüştü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkel çalışma yemeğinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında, “Vize serbestisi konusunda kalan altı kriteri en kısa zamanda yerine getirmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vize serbestisinin sağlanması ve Gümrük Birliği güncellemesine başlanması ve katılım müzakerelerinin canlandırılması hem Türkiye’nin hem de AB’nin faydasına olacaktır. Bu kritik sürecin belli çevrelerin kaprislerine ve siyasi engellemelerine maruz bırakılmadan ilerletilmesini diliyoruz. Avrupa’nın lider devletlerinden Almanya’nın vereceği desteğe da büyük önem veriyoruz.” açıklamasında bulundu.

“Türkiye, başta Suriye krizi olmak üzere bölgesel konularda ciddi sorumluluk üstleniyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, başta Suriye krizi olmak üzere bölgesel konularda ciddi sorumluluk üstleniyor. Komşumuz Suriye’de 7 yıldır süren ve 1 milyon insanın hayatına mal olan zulmün bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz. Bu noktada Almanya'yla benzer bir yaklaşıma sahibiz. Burada, Almanya'nın Suriye meselesinin bilhassa insani boyutuna gösterdiği hassasiyet nedeniyle memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Türkiye ve Almanya, mülteci krizinin akut döneminde de sorumluluk almış, ciddi fedakârlıklar ortaya koymak suretiyle bu süreci yumuşatmışlardır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İki ülke ilişkilerini özel kılan en önemli unsurlardan biri Almanya'daki 3,5 milyona varan soydaşlarımızın varlığıdır. Vatandaşlarımızın, kökleriyle bağlarını koruyarak Alman toplumuna 'eşit katılım' temelinde entegrasyonu teşvik ediyoruz. Sosyal ve ekonomik alanda ve tabii eğitimde insanlarımızın tam fırsat eşitliğinden yararlanması bu süreci hızlandıracaktır.” dedi.

"Can Dündar bir ajan"

Erdoğan, bir gazetecinin Can Dündar'la ilgili sorusuna ise "Can Dündar'ın bir ajan olduğunu, devletin sırlarını ifşa etme durumunda bir kişi olduğunu, 5 yıl 10 aya mahkûm edildiğini herhalde biliyorsunuzdur. Aradaki bir boşluğu fırsat bilerek kaçarak Almanya'ya gelmiştir. Türk yargısına göre bir mahkûmdur. Bizim böyle bir suçlunun iadesini istemek en doğal hakkımızdır." yanıtını verdi

"Almanya'da camilere yapılan saldırılar kabul edilemez"

Basın toplantısında, "Almanya'da camilere yapılan saldırılar kabul edilemez. Karşılıklı güven ortamını daha da sağlamlaştırmak niyetindeyiz." diyen Merkel ise "Türkiye’de tutuklu Alman vatandaşlarının olduğunu, bu konuların çözülmesi için yarın tekrar görüşeceklerini söyledi.

"Ekonomik açıdan istikrarlı bir Türkiye istiyoruz." ifadelerini kullanan Merkel sözlerini şöyle sürdürdü: " Belli konularda farklı görüşlerimiz var. Ben konuşulması taraftarıyım. Bu sorunlar konuşarak çözülebilir. Göç konusunu ele aldık. Türkiye olağan üstü bir performans sergiliyor. İdlib’de kırılgan bir durum var. Ekim ayının ortasında 4’lü zirve yapmayı düşünüyoruz. PKK, Almanya'da yasaklıdır. FETÖ konusunda daha çok nesnel bulguya ihtiyacımız var. PKK ile aynı katagoride değerlendirmemiz için daha çok bilgiye ihtiyacımız var. Araştırmalarımız devam ediyor. FETÖ ile ilgili bazı vakalarda iddianamenin bile hazırlanmadığı durumlar var. Bunlar çok muğlak oluyor. Darbeyi kınıyoruz. Gülen Hareketi'ni PKK ile aynı konumda değerlendirmemiz için Almanya'da daha çok bilgiye ihtiyacımız var."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.