Meslek liselerini yenileyen proje Gaziantep’te tanıtıldı

Meslek liselerini yenileyen proje Gaziantep’te tanıtıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından meslek liselerini yenilemek amacıyla yürütülen “Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi'nin (SEUP)” bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün yürütücüsü olduğu, Türkiye çapında 55, Gaziantep’te 7 mesleki ve teknik eğitim okulunu kapsayan “Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’nin (SEUP)” toplantısı gerçekleştirildi.

Kentteki bir otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Osman Yalçın, projenin birçok öğrenciyi istihdama kazandırdığını ifade etti.

Yalçın, SEUP’un Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından meslek liselerini yenilemek amacıyla yürütüldüğünü bildirdi.

SEUP’un geçici koruma altındaki Suriyelilerin, Türkiye’deki ev sahibi toplulukların sosyal ve ekonomik uyumunu, istihdam edilebilirliklerini ve yeterliliklerini iyileştirerek, gençleri mesleki eğitime teşvik etmek için yürütüldüğünü ifade eden Yalçın, proje kapsamında çalışmaların sürdüğünü belirtti.

“Bin 187 atölyeye donatım iyileştirme ve altyapı hizmeti veriliyor”

SEUP'un Türkiye'de misafir edilen geçici koruma altındaki Suriyeliler açısından da çok önemli bir proje olduğunu ifade eden Yalçın, “SEUP projesi, yaparak öğrenmeyi temel alan yenilenme ve geliştirme çabalarına destek sağlıyor. Proje 8 ilde 55 pilot okulda yürütülüyor. Bu 55 okulda, 21 mesleki alanda toplamda bin 187 atölyeye donatım iyileştirme ve altyapı hizmeti veriliyor. Özellikle öğrencilerimiz için güzel öğrenme ortamları oluşturulmaya çalışılıyor.” dedi.

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, sektörle bütünleşmiş mesleki eğitimin hem kentin hem de Türkiye’nin mesleki ve teknik eğitimdeki politikalarından bir tanesi olduğunu dile getirdi.

“Okul sonrası istihdamı ile ilgili projelerimiz ve işbirliklerimiz var”

Gaziantep'in sahip olduğu sanayi potansiyelinin ulusal ve uluslararası birçok yatırımcıya ve projeye ev sahipliği yapıyor. Bu durum kalifiye işgücü ihtiyacını da doğuruyor. Süreç bizleri okullarımıza kadar bir eylem planı ve strateji oluşturmaya itiyor. Ulusal anlamda bakanlığımızın yerelde müdürlüğümüzün, çocuklarımızın daha kaliteli yetiştirilmesi, okul sonrası istihdamı ile ilgili projelerimiz ve işbirliklerimiz var.” diye konuştu.

“Meslek liselerimiz ekonomiye katkı sağlıyor”

Mesleki ve teknik eğitim ile ilgili olarak daha önce satın alma yoluyla yaptıkları birçok hizmeti artık meslek liseleri eliyle üretir hale geldiklerine dikkat çeken Tepe, “Örneğin sadece bu yıl faaliyete koyduğumuz yiyecek hizmetleri alanında 2 tane okulumuz var. Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Şehit Karayılan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde taşımalı eğitim gören öğrencilerimize bin 500 kişilik sıcak yemek üretiyoruz. Yanı sıra maske, dezenfektan, sıvı sabun, çamaşır suyu ve benzeri hijyen üretimleri yapılıyor. Bu ürünler hem ilimizin ihtiyacını hem de bölgemizdeki civar illerimizdeki okullardan talep olması durumunda, bu illerimizin de ihtiyaçlarını karşılar hale geldik.” ifadelerini kullandı.

Bu üretimler sayesinde okullar bazında yapılan üretim sıralamasında Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin üretimde Türkiye'de en çok üretim yapan ve gelir sağlayan ikinci okul olduğunu bildirdi.

Bu başarının Gaziantep için çok gurur verici bir sonuç olduğunu ifade eden Tepe, meslek liselerinde eğitim gören öğrencilere sürekli olarak burs desteği verdiklerini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki ve teknik eğitim alanında hayata geçirdiği ve planladığı çalışmalar ile Gaziantep ilinde hedeflerine ulaşma noktasında ulusal anlamda sağladığı katkılar, Gaziantep özelinde yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi veren Tepe, proje kapsamında yaptıkları ve yapacakları projeler ile ilgili bilgi verdi.

İletişim Uzmanı Eda Zaloğlu da toplantıda projenin sunumunu gerçekleştirdi.

22 meslek alanı ve bin 187 atölyeyi kapsıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) kapsamında İstanbul, Bursa, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mersin, Adana, Hatay olmak üzere 8 pilot ilde 55 mesleki ve teknik lisesinde yaklaşık bin 187 atölye yenileniyor.

Proje; bilişim, elektrik-elektronik, güzellik ve saç bakım hizmetleri, makine teknolojisi, metal teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, motorlu araçlar teknolojisi, tekstil teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, moda tasarım teknolojileri, yiyecek içecek hizmetleri, çocuk gelişimi ve eğitimi, hasta ve yaşlı hizmetleri, endüstriyel otomasyon teknolojileri, inşaat teknolojisi, plastik teknolojisi, ayakkabı ve saraciye teknolojisi, gıda teknolojisi, radyo televizyon, tarım, yenilenebilir enerji, baskı teknolojisi, konaklama ve seyahat hizmetleri olmak üzere toplamda 22 meslek alanını kapsıyor.

Türkiye'deki Mülteciler İçin Maddi Yardım Programı (FRIT) Fonu kapsamında Alman Kalkınma Bankası (KfW) aracılığıyla destelenen proje ile 55 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde, 22 meslek alanındaki bin 187 atölye bir yandan mekansal olarak yenilenirken diğer yandan da en son teknoloji makine, ekipman ve eğitim kitleri ile donatılıyor.

Öğrencilere doğrudan destek ve atölye yenileme çalışmaları

50 milyon avro bütçeli projeyle bir yandan atölyeler ve ekipmanlar yenilenirken diğer yandan da geçici koruma altındaki Suriyeli ve ihtiyaç sahibi Türk öğrencilerin servis, öğlen yemeği, kıyafet, çanta ve kırtasiye gibi ihtiyaçları karşılanıyor. Bu kapsamda, proje süresince 10 bin öğrenciye destek sağlanıyor.

Proje kapsamındaki çalışmaların anlatılması, mesleki teknik eğitimin öneminin vurgulanması için de görünürlük ve farkındalık faaliyetleri sürdürülüyor. Öğrenciler, okul ortamında ortak sosyal faaliyetler gerçekleştirerek kaynaşıyor ve yeteneklerini geliştiriyor. Bunun yanı sıra sosyal medya ve dijital platformlardaki öğrenim ve paylaşım imkanlarından yararlanıyor.

Yenilenmesi devam eden bilişim, elektrik-elektronik ve çocuk gelişimi ve eğitimi alanlarında 444 atölyenin tadilat ve donanımları tamamlandı. Tadilatı biten, donanımı yenilenen atölyeler ile öğrenci destek paketleri ve görünürlük çalışmaları için 20 milyon avro, yaklaşık 180 milyon lira harcandı.

Makina teknolojisi bölümünde 14 okulda 104 atölye ile güzellik ve saç bakım hizmetleri alanında 12 okul için 35 atölyenin donanım yenileme ihaleleri sonuçlandı ve teslimat süreci başladı. Bu kapsamdaki atölyelerin tadilatları da devam ediyor. Diğer 12 meslek alanında da donanım ihaleleri ve tadilat çalışmaları devam ediyor. Tüm okul ve atölyelerin aynı zamanda en son iş sağlığı ve güvenliği (İSG) direktifleri doğrultusunda elden geçiriliyor ve gerekli yapılandırma sağlanıyor.

Sosyal uyum etkinlikleri

Ayrıca, proje kapsamında okullarda öğrencilerin bir arada eğlenerek öğrendikleri ve iş birliğiyle ortak çalışma becerilerini geliştirdikleri sosyal uyum etkinlikleri yürütülüyor. Futbol, basketbol, futsal, badminton, voleybol, satranç, bocce, dart gibi spor turnuvaları düzenleniyor.

Duvar boyama, okul ve çevresi boyama, pano, resim ve el sanatları, ebru, tiyatro, halk oyunları, drama kursu gibi sanat etkinlikleri de yapılıyor.

Koro çalışmaları, müzik enstrüman grupları, perküsyon ve ritim grupları, müzik çalışmaları ile projeyi renklendiriyor. Ayrıca, yemek yapma, belgesel ve kısa film, kariyer günleri, iş yeri ve alan ziyaretleri, uçurtma tasarlama ve şenlik, ahşap oyuncak tasarımı, okul bahçesi tasarım ve güzelleştirme ve hobi bahçesi gibi etkinlikler düzenleniyor.


Meslek liselerini yenileyen proje Gaziantep’te tanıtıldı

Meslek liselerini yenileyen proje Gaziantep’te tanıtıldı

Meslek liselerini yenileyen proje Gaziantep’te tanıtıldı

Meslek liselerini yenileyen proje Gaziantep’te tanıtıldı

Meslek liselerini yenileyen proje Gaziantep’te tanıtıldı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler